Това се случи със 164 гласа "за"

За по-малко от 5 часа мнозинството в парламента прие шестата поправка в Конституцията на България. Това беше вторият опит за ремонт, след като първият път не успяха да съберат нужното мнозинство. 164 от депутатите гласуваха „за”.

Амбицията на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната-Демократична България” и  ДПС е финалното одобрение на промените да бъде факт още преди Коледа. Гласуването на първо четене показа пълен консенсус на вносителите, но с уговорката, че почти всички текстове ще търпят сериозна редакция преди второ.

Първо четене за втори път: Депутатите гласуват промените в Конституцията

Основните промени са свързани със съдебната реформа. Тази тема породи и най-много критики в залата. Става въпрос за разделянето на Висшия съдебен съвет и ограничаване на правомощията и мандата на главния прокурор до 5 години. В приетите текстове фигурира и промяна на датата на националния празник, но се очаква тя да отпадне при следващото гласуване. Вносителите обясниха, че преди второ четене ще има съществени поправки. Ограничения има в правото на президента да назначава служебни кабинети. Предвижда се и отмяна на изискването министри и депутати да са само български граждани.

Вторият опит за промяна на основния закон започна с ясен тон на консенсус между вносителите - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Председателят на конституционната комисия дори призна, че е емоционален и видя знак в православния календар. „Изменението от 2015 г. е точно по време на коледния пост. Резултатът е катастрофален. Второто беше на Разпети петък. Виждате какви са последствията – пълен разгром на доверието в изборите”, подчерта Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. По думите му той е готов да направи всякакви жертви в името на голямото дело, с което са се заели народните представители.

Първите критики обаче дойдоха веднага и то от редиците на вносителите. „Ние като политици ще се намесваме в структурирането на прокуратурата.Няма да подкрепя този проект”, категоричен беше Бойко Рашков от ПП-ДБ.

„Възраждане” и ИТН питат КС: С колко гласа се променя Конституцията?

Намеси се и опозицията, която също е категорично против. „Имам чувството, че нещо ви е обхванал коледният дух и се намираме в паралелна реалност. Няколко човека стоят в сенките и потриват доволно ръце”, каза от парламентарната трибуна Кристиан Вигенин от БСП. Според Маргарита Махаева от „Възраждане” пък „повечето от тези изменения са напълно излишни, зловредни и опасни”. „Вносителите се надяват тези предложения да минат на тъмно. ИТН няма да подкрепи това”, закани се Ивайло Вълчев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа да се включи в дебата, защото повечето текстове, обсъждани днес, всъщност ще бъдат различни при второто четене. „Това днес е фалшив дебат за фейк Конституция. Коментираме текстове, които са мъртвородени и на второ четене няма да бъдат гласувани. Разбирате ли какъв безсмислен труд кипи”, коментира тя. От ИТН и „Възраждане” заявиха, че са готови да сезират Конституционния съд.

За да бъде променена Конституцията, са нужни 3 гласувания. Първото мина днес, второто и третото предстоят. Според плановете на вносителите те ще се случат до 20 декември и така шестата поправка на основния закон ще бъде официално одобрена. До промените се стигна, след като вносителите не събраха исканите от основният закон 180 гласа. Конституцията предвижда, че в такъв случай, но след отлагане от максимум пет месеца, са нужни 160 гласа, което трите формации покриват. Ако поправката бъде одобрена, държавният глава ще може да избира служебен премиер сред три кандидатури - на управителя на БНБ, председателя на парламента или председателя на Конституционния съд.

Лидерите на партиите в управлението отчетоха успех

„Между първо и второ четене има малки детайли, които могат да се съобразят и да няма проблем. Важно е, че 163 депутати, трите партии успяха да го постигнат в зала. Учудващо ПП-ДБ не бяха цялата им парламентарна група”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Ако можем да кажем, че има някаква новина. Това е, че конституционното мнозинство беше потвърдено. В България ще има съд, който е бъде в по-голяма степен независим и ще има Прокуратура, която да бъде отчетна и да може да се модернизира в интересите на обществото”, добави Христов Иванов.

„Днес беше основна стъпка в посока на промяната, която обещавахме последните две години”, уточни Кирил Петков.

„Смятам, че ще достигнем консенсус в името на България”, подчерта Делян Пеевски.