"Ало" измамите продължават по познатите схеми

Бум на фалшиви призовки изпращани по мейл. Това е масова фишиг-атака, каза началникът на сектор „Измами“, ГДНП инспектор Златка Падинкова в студиото на „Събуди се“. Класическата цел на фишинга е да се придобие лична информация, която се използва за реализиране на престъпление, каза тя и допълни, че по този случай се води разследване. Националната полиция призовава лично или по телефона да се получат призовките, не процедираме чрез мейли, каза инспекторът.

Да си купиш издирван автомобил: Как коли с необслужен лизинг в Нидерландия се продават у нас?

Преди празниците зачестяват опитите за „ало“ измами, полицията провежда кампания за повишаване информираността на гражданите, посочи Падинкова. Тя поясни, че се регистрират много опити за измами по телефон, но едва 130 от тях са довършени за тази година до момента. Падинкова предупреди, че в момента измамниците използват всички известни схеми – представят се за полицаи, роднини, доктори и др. Възрастните хора продължават да са целева група, тъй като те все още са потребители на фиксирани номера, допълни експертът. По нейни думи най-голямата телефонна измама за изминалата година е за над 60 000 – 70 000 хил. лв. Падинкова каза, че когато има осъдителни присъди измамниците връщат парите на жертвите. Извършителите са български граждани, които действат от територията на Румъния, допълни тя.

Полицията не иска пари, така поясни тя разликата между обаждане от измамници и обаждане от полицията.

В момента доста са популярни измамите с онлайн продажби на стоки, както за купувача, така и за продавача, обясни инспекторът.

Повече гледайте във видеото.