България е под много тежък външен натиск, което е агония за националния ни суверенитет, каза той

Поправките в Конституцията, специално за служебното правителство, са грешни и се дължат едно озлобление заради падането на правителството на Кирил Петков, което дойде с много надежди и очаквания. Когато то беше бламирано с вот на недоверие се стигна до служебно правителство и те очевидно не могат са се примирят, че властта им се изплъзна от ръцете и затова сега се опитват да махнат фигурата на служебното правителство. Това каза бившият служебен премиер и експерт по конституционно право проф. Георги Близнашки в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS.

Държавният глава, когато назначава правителство, се опитва не само да задава тон, но и да го ръководи, посочи Близнашки. Служебният премиер не трябва да се поддава на тези внушения, допълни той.

Проф. Киров за промените в Конституцията: Най-вероятно ще има сериозни изменения

Добра идея е т.нар. пророгация – да се удължи работата на Народното събрание до деня на изборите, заяви професорът.

По темата за двойното гражданство Близнашки е на мнение, че това води до раздвояване на лоялността. Ако искаш да работиш за родината е най-добре да се откажеш от едното гражданство, заяви той.

Конституционалистът каза, че в момента България е под много тежък външен натиск, което е агония за националната ни държавност.

Киселова: Депутатите могат да приемат промените в Конституцията и след Нова година

В момента се прекрачват всякакви граници по отношение на промените в съдебната власт, разделят се два съвета, с което се подлага на съмнение принципа за единство на съдебната власт, каза той. Трябва да се запазят двете колегии, но да се урегулират техните взаимоотношения, посочи професорът. По негови думи съдбата на главния прокурор ще се решава от силните на деня, което е бомба със закъснител.

Внушението за съдебните промени идват отвън, от Велики сили, чийто правни системи нямат общо с европейската традиция и най-новите тенденции в развитието на европейския конституционализъм.

Повече от разговора гледайте във видеото.