Над 100 лекари се подписаха в отворено писмо до руския президент

Руски лекари публикуваха отворено писмо до руския президент Владимир Путин, в което настояват  излежаващият присъда опозиционер Алексей Навални, който се разболя в затвора, да бъде лекуван, предаде ДПА. В писмото, под което до неделя на обяд са се подписали над 100 руски лекари, се посочва, че отказът да се предостави лечение на Навални нарушава руската конституция.

Екипът на Алексей Навални от близо седмица няма връзка с него

Междувременно беше съобщено за рязко влошаване на здравето на политика от Москва Алексей Горинов, който беше първият, противопоставил се на войната срещу Украйна, и осъден за дискредитиране на руската армия. През 2022 г. Горинов получи 7 години затвор, след като на заседание на московския парламент призова за минута мълчание за „жертвите на военната агресия в Украйна“. 62-годишният Горинов е изправен сега пред нови обвинения за „оправдаване на тероризма“, защото разговарял с други затворници за войната.

Според адвокатите му Горинов, който е имал хронично белодробно заболяване, вече страда и от остър бронхит. „Алексей няма сила дори да стои седнал на стол и да говори. Падал е няколко пъти“, каза негов адвокат и изтъкна, че затворническите власти са отказали лечение на неговия клиент.

Източник: Петя Гергова, БТА