Има време да видим как ще изглежда крайния резултат, каза Денков

Президентът коментира и изявлението на Министъра на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, който допусна страната му да открехне вратата пред България и Румъния за Шенген, но само по въздух и то с условия.

Очаква се утре вътрешния министр Калин Стоянов да се срещне с Карнер в Словения. Австрия е готова на отстъпки за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, пише местната преса. Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер е съгласен ограниченията да бъдат премахнати, но само за въздушния трафик.

"Това е стъпка напред, но ние трябва да бъдем много внимателни, за да не останем само с някакъв етикет - ето България вече е в Шенген", каза президентът Румен Радев.

Австрия е готова на отстъпки за влизането на България и Румъния в Шенген

Австрийския план не включва премахването на ограниченията извън въздушния трафик, а според президента останалите пречки са тези, които искаме да премахнем. "За нас е критично важно да се отворят сухопътните граници", заяви той.

Условията на Австрия – трикратно да се увлече мисията на "Фронтекс" в България, като средствата за инфраструктура, за защита на границите да бъдат осигурени от Европейската комисия. Да се засили граничния контрол между България и Румъния, като австрийски съветници работят с екипите на летищата в Букурещ и София. Условия също е Румъния и България да приемат и търсещите убежище афганистанци и сирийци.

Денков за промените в Конституцията: Няма как президентът да има обективен поглед по този процес

Президентът Радев заяви, че според него условията, които министърът на вътрешните работи на Австрия поставя са трудно приемливи за България.

Радев: Парламент с рекордно ниско представителство посяга към Конституцията

Премиерът Денков напомни, че всичко, което се коментира, не е окончателен вариант. Водят се разговори с австрийците и изложеното в тамошната преса е само предложение, а не решение. Премиерът каза, че се намираме в процес на преговори, а това, което виждаме днес е позиция на Австрия в хода на тези преговори. "Има време да видим как ще изглежда крайния резултат", каза Денков.