Отстраняването на авариите изисква пешеходни обходи на големи разстояния в планински терен

Силният снеговалеж прекъсна електрозахранването в части от страната. Обстановката остава усложнена. Прекъсвания има предимно в планински райони. Най-засегнати са части от общините Ихтиман, Костенец, Долна баня, Самоков, Кюстендил. ЕРМ Запад работи по отстраняване на повредите.

СНЕГЪТ И ПРОХОДИТЕ : Има ли блокирани автомобили и каква е обстановката

Кризисният щаб работи от петък вечерта и пренасочва екипи, където е необходимо, с цел едновременно отстраняване на авариите. Очаква се в светлата част на деня да бъде възстановено електрозахранването на повечето засегнати клиенти, съобщиха от ЕРМ Запад. Поради липса на напрежение в контактната мрежа е нарушен графикът за движение на влаковете между гарите Костенец и Ихтиман.

Отстраняването на авариите изисква пешеходни обходи на големи разстояния в планински терен. Работата е затруднена от снежни преспи, паднали клони и дървета, заледявания и непроходими пътища. В Смолянско над 30 селища останаха без ток заради аварии по електропреносната мрежа. Мокрят тежък сняг и падналите дървета скъсаха далекопроводи и това сериозно затрудни работата на аварийните екипи. Между 20 и 35 сантиметра е снежната покривка в района. 

В област Хасково 11 населени места в общините Хасково, Минерални бани и Ивайловград са останали без ток, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Няма електричество в селата Ангел войвода, Боян Ботево, Винево, Караманци, Колец, Спахиево, Сърница, община Минерални бани, както и във Въгларово, община Хасково. В община Ивайловград селата без електричество са Камилски дол, Лабух и Хухла. Екипите на EVN работят по отстраняване на авариите, уточняват от държавната управа.

Освен това поради липса на ток не работят съоръженията в част от зимните курорти, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба. Спасителите предупредиха да не се излиза във високите части на планината, освен по маркираните пътеки. 

Източник: БГНЕС/БТА