Отличието актрисата получи на кинофестивала Берлинале за ролята си във филма „Диада“

Актрисата Маргарита Стойкова спечели международно признание с първата си роля в пълнометражен филм и то само на 19 години. Тя бе избрана за най-младата европейска изгряваща звезда на кинофестивала „Берлинале“. Отличието в предходни години са печелили имена като Даниел Крейг, Алисия Викандер и Рейчъл Вайс.  Специално за „Събуди се“ актрисата споделя емоциите си от получаването на наградата.

„Преди около година, преди да заснема филма „Диада“ с Яна Титова, гледахме референтни филми заедно. Един от тях бе първият филм на Алисия Викандер, с който тя е взела тази огромна награда. Тогава нямах представа какво е това отличие, но проучих след това и им казах на следващата репетиция, че и аз ще бъда "изгряваща звезда". Яна се засмя, но каза да заснемем първо филма, а после ще говорим за това“, споделя емоциите си младата актриса. Тези награди са познати също така в кино средите като европейските „Оскари“.

„В едно от интервютата на Яна разбрах, че в началото, тя не ме е виждала като главната героиня Дида, но нещата си се подреждат. Силно се надявам, че съм й доказала обратното. Яна ще дойде с мен в Берлин и нямам търпение да ги видя отново и нея, и Алек Алесиев. Посвещавам тази награда изцяло на тях двамата. Те са причината да я получа“, разказва Маргарита.

Маргарита Стойкова е „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале

„Аз съм третата българка, която печели за 27 години тази награда. Това е голямо нещо, но нямаше да е възможно без подкрепата на Петър Тодоров, който много ми помогна да стигнем до Берлин и да сбъдна тази моя мечта. Също така наградата е голяма отговорност. Нямам търпение да отида и да покажа, че и в България имаме актьори, които заслужават да стигнат далеч. Според мен всичко се случва с причина. Надявам се да докажа, че не съм случайна“, категорична е победителката.

С кой режисьор би искала да снима филм?

„Честно казано бих искала да снимам с Кристофър Нолън и Тим Бъртън. Надявам се, че и това ще се случи. Пожелавам си го.“

Каква е реакцията на близките й за голямата награда от Берлинале?

„Мисля, че още са в шок, но за тях може би е нещо още по-голямо отколкото за мен.“

„ДИАДА“ е продукция на PORTOKAL, а Нова Броудкастинг груп е медиен партньор на проекта.