Акцията е под наслов "За по-високи възнаграждения"

Протест на КНСБ блокира центъра на София днес. Поводът за демонстрацията бе бюджетът за следващата година. От синдиката поискаха по-високи възнаграждения.

Според разчетите им са необходими 450 милиона лева. Част от сферите, които искат по-високи заплати, са културата, здравеопазването, пътната агенция и служителите в градският транспорт.

Протестиращите обещаха, че няма да бъде спиран градският транспорт като протестен акт по време на празниците, но това не може да бъде гарантирано след Нова година.

Пламен Димитров: Може да няма транспорт преди Коледа в София

„Вчера, по време на Комисията по бюджет и финанси, средствата ни бяха отказани. Нито един депутат не гласува в полза на работниците, за да получат исканото увеличение. Асен Василев, в качеството си на финансов министър, не отпусна средства за това. Блокираме „Орлов мост”, заедно с колегите от цялата страна. Утре ще имаме спешно събрание на структурите на федерацията, за да решим как да действаме”, каза Александър Шопов, председател на федерацията на транспортните синдикати към КНСБ. Той добави, че всички разговори с управляващите са останали без резултат, но ако отново ги поканят, ще се отзоват.

„Това, което ни отпуска правителството не е достатъчно, за да може да издържа градският транспорт - заплатите, както и обслужването на самите превозни средства. Градският транспорт е социална политика и услуга, която трябва да бъде дотирана от държавата. Все пак и управляващите се борят за по-чист въздух в София, и това може да се постигне като се свалят хората от автомобилите.”, каза Валентин Данов, представител на сектор "Транспорт" в КНСБ

 „Искаме 40 млн. повече от Министерство на здравеопазването за даване възможност за постигане заплатите по КТД в болниците. Както и още 20 млн. лв. за повишаване възнагражденията в системата на здравеопазване, които са на бюджет. Те са около 15 хил. човека в България”, добави Пламен Радославов , зам.-председател на здравна федерация на КНСБ.

От сектора се оплакват, че поради ниските възнаграждения няма достатъчно работна ръка в градския транспорт в големите градове на страната. Това налага трудещите се там да полагат много извънреден труд. Протестът на синдикатите завърши с автошествие с над 1000 коли.