Тазгодишното 21-во издание е под надслов „Дари надежда на дете в беда“ и е в подкрепа на детската хирургия

Повече от две десетилетия „Българската коледа“ дава надежда на хиляди деца. Тазгодишното 21-во издание е под надслов „Дари надежда на дете в беда“ и е в подкрепа на детската хирургия. Продължава обаче подпомагането във всички области на медицината. Екипът на „Твоят ден“ ни среща с едно от децата на „Българската Коледа“ – Никола от Хасково, който е със слухово увреждане и благодарение на средствата от кампанията получава възможност да развива слуха и речта си.

Още когато е на няколко месеца, родителите му разбират, че има проблем.
 
„Видяхме, че не се обръща и не реагира по никакъв начин, но всички доктори казаха, че няма проблем, че детето чува.  Започнахме да се лутаме, нямаше никъде информация“, разказва майка му Десислава Делчева.

„Българската Коледа“: Подарък за детската сърдечна реанимация
 
След дълго търсене на информация те разбират за изследване, което може със сигурност да открие проблема. Оказва се, че Никола е напълно глух. Този проблем обаче трябва да изчака, за да се направят операции за друго заболяване. Когато е на 2 години му е поставен първият кохлеарен имплант. Но това въобще не решава проблема.
 
„Тук нямаме специалисти, обучени, които да работят с него и се принудихме да пътуваме до Стара загора, където по-късно открихме рехабилитатор, който да помогне на Никола, за да развие неговото разбиране на речта. Това беше основният проблем – да се научи да разбира, да чува както трябва и да започне да говори“, допълва тя.
 
Няколко години по-късно Никола вече може да разбира какво му се говори и да изговаря определени думи.
 
„Преди да поставим импланта, той не разбираше нищо, не знаеше какво му се говори, не чуваше. Сега разбира, може да чете, да пише, да смята, много сме постигнали“, споделя Десислава Делчева.
 
Работата обаче е ежедневна, а държавата не покрива разходите нито за имплантите и техният ремонт, нито за рехабилитацията, които са няколко хидяли лева месечно. Тук, на помощ идва „Българската Коледа“.

„Българската Коледа“ в подкрепа на петгодишно момиче с епилепсия, детска церебрална парализа и аутизъм
 
„Това е една от най-чистите инициативи, които може да съществуват в България, защото дава надежда на хиляди деца... В случая средствата, които ние получаваме, са за слухово-речева рехабилитация на Никола. Разходите за пътя си ги поемаме ние“, пояснява майката на Николова.
 
Десислава се надява, че някой ден Никола и другите деца като него ще бъдат приети в обществото. Вече са минали по пътя на отхвърлянето и тормоза, дори в училище. А също, и че системата ще се промени, за да има повече надежда за семействата с деца в нужда.

„В момента, в който всички хора станат по-добри, по-толерантни, когато има разбиране от околните, нещата ще вървят напред. Целта ми е Никола да се рехабилитира и да му помогна колкото мога, за да започне той да разбира всичко и да говори като другите деца. Това ми е мечтата“, категорична е майка му.
 
Никола ни изпраща с подарък, а майка му с надежда някой ден да не говорим за мечтата й само в бъдеще време.

NOVA подкрепя „Българската Коледа“.