Дарението ще помага за интензивното лечение на недоносени бебета и такива със здравословни проблеми

Кувьоз и респиратор за интензивно лечение на бебета получи от Българската Коледа неонатологията в университетска болница „Канев” в Русе. Дарението е последно поколение медицинска апаратура и ще се използва в грижата за първите часове живот, както за недоносени, така и за доносени бебета със здравословни проблеми.

Дарението на Българската коледа е безценно за лекари и стотици семейства, защото спасява бебета, чийто живот започва трудно.

"Последен клас респиратор и кувьоз, те са изключително необходими за спасяването на децата, не само на недоносени, но и на доносени деца, които имат нужда от интензивна терапия. Безценни са, защото спасяването на човешкия живот е нашата грижа и работа.

"Респираторът е животоспасяващ, защото когато децата имат респираторен дистрес той диша вместо тях", разказа пред NOVA д-р Лилия Георгиева, началник отделение „Неонатология” в УМБАЛ „Канев”, Русе.

Апаратурата от щедрите дарители все още не е използвана, но е в готовност във всеки един момент да бъде в помощ на новородените.

"Може би около 20 процента от ражданията се налага децата да са в интензивен сектор и да имат някаква терапия", допълни д-р Лилия Георгиева.

"С новата технология за отглеждане и обдишване на бебета, се постига по-бързо подобрение на състоянието им. Колкото е по-хубава апаратурата, толкова по-бързо е лечението и се повлияват децата по-бързо", сподели д-р Георгиева.

Хиляди са децата, чийто живот е започнал по необичаен начин в неонатологията на болница „Канев”. Благодарение не само на технологиите, но и на професионализма на медиците, които дори носят на ръце и гушкат бебетата след като бъдат изведени от кувьозите, замествайки, макар и за малко майчината прегръдка.

"Беше в много тежко състояние и сега съм много щастлива, че го виждам добре", сподели емоциите си майка на бебе в кувьоз.

Колкото и да са всеотдайни и опитни, лекари и сестри трудно биха спасявали живота на малките си пациенти, без качествената медицинска апаратура. В отделението на тази русенска болница тя се използва често, бързо се амортизира, затова всички са благодарни на щедростта на дарителите в кампанията „Българската Коледа”. А последното дарение е поредно от многото.

"Всяка година получаваме дарение, миналата година беше ехограф за нуждите отделението, тъй като нямахме собствен ехограф, ползвахме този на родилно отделение, транспортен кувьоз от поминала година. Имате ли нужда от още нещо за следващата кампания? Да, имаме нужда от реткам, това е апарат който се използва за скрининг на ретинопатия на недоносените, нашият е вече амортизиран и се наложи ремонт и всеки един момент ще останем без него и това е което бих си пожелала", каза д-р Георгиева.