От какви средства за лечение и рехабилитация се нуждае малкия герой и семейството му?

Кампанията „Българската Коледа” помага на 2-годишния Никола от Враца, роден недоносен. Историята на семейството, чиято съдба е свързана с надеждата въпреки болката и изпитанията, разказва за „Здравей, България“ Румяна Попова. Никола е един малък човек, за когото всички вкъщи вече две години и половина се борят и въпреки трудностите вярват, че чудесата са възможни. Никола е желано дете в семейството на Михаела и Мартин. Чакали го с много любов.

"Никола се роди лятото, август месец в един припек, но в 26-та седмица, прекалено рано", разказва Михаела Цветанова, майка на малкия герой.

Бащата бил в командировка, но незабавно потеглил към болницата в София. Притеснил се още от първите изречения на лекаря.

"Хиляда и 20 грама е. По-нататъшна информация ще получите от майката и след време по телефона при нас. Ще оживее ли, няма ли?! Какво се случва с детето, какво се случва с майката?", допълва бащата Мартин Бориславов.

Детето било само 33 сантиметра. Бащата тръпнел от най-важните въпроси. След раждането животът на Никола е в риск, защото получава кръвоизливи.

"От белия дроб, след това от пъпчето обаче на петия ден получи тежък мозъчен кръвоизлив 4-та степен", споделя майката. 

Родителите и лекарите вече 2 години и половина се борят с последствията от това, с детската церебрална парализа, с епилепсията. Два пъти седмично детето пътува от Враца до София за рехабилитация, която много му помага.

"Ходим понеделник, сряда ... Когато се освободи час, просто гледаме да сме там, защото ние виждаме, че наистина разликата след рехабилитацията е огромна. Благодарение на тази рехабилитация дете с детска церебрална парализа лази и вече се опитва да прави първи крачки сам, което за нас е ... чудо!", усмихва се с надежда Михаела.

"Всичко възможно ще направим. Много пъти съм успокоявал майката и съм й казвал, че това са неща, които са пречка в живота. Ще стане!", уверен е Мартин Бориславов, който сега работи на две места, за да може да осигури по 1500 лева всяка седмица за рехабилитация, всички условия за нормален живот на детето и плащането на ипотеката за жилището. Те вече са имали помощта на Българската Коледа преди около 2 години, когато на двумесечния Никола се наложила лазерна операция, за да бъде спасено зрението му.

"И със средства от Българската Коледа е закупена апаратура за Александровска болница и там на него му беше извършен този лазер, благодарение, на който той вижда", каза майката на Никола.

Да се развива правилно, да попадаме на правилни специалисти, добра рехабилитация, каквато правим до сега, защото ние виждаме, че той върви напред, затова са нужни средства за рехабилитацията на детето.

Сега Никола се опитва да ходи и прави нещата, които го забавляват. А родителите му вярват в добрите чудеса и раздават на другите хора част от куража си.

"Искам да кажа на всички! Да не се отказват, да се борят и нещата се получават. Може да е трудно, може да е болезнено за нас психически, обаче нещата се случват", призовава Михаела Цветанова.

"Това е най-голямата грешка – отчаянието в един родител! Не трябва! Винаги мислиш позитивно за детето, всичко най-добро и да вярваш, че ще стане и ще стане. Чудесата се случват!", вярва бащата Мартин Бориславов.