Това е историята на 8-годишния малчуган, който продължава да се нуждае от помощ и средства за своето развитие

В очакване на Рождество Христово всички малчугани от гр. Раковски ги очаква цял автомобил пълен с подаръци за най-малките в центъра на града. През тази година благотворителната инициатива „Българската Коледа“ подпомогна 586 деца от цяла България за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация. Освен това осигури нова животоподдържаща медицинска апаратура за 26 лечебни заведения. Миналата година инициативата успя да събере над 3 милиона и половина лева. Кампанията, която ще продължи през цялата следваща година е под надслов „Дари надежда на дете в беда“ и е в подкрепа на детската хирургия.

Репортерът на NOVA Благой Бекриев ни среща специално за "Събуди се" с едно от децата на „Българската Коледа“. Това е 8 годишният Симеон Теохаров от Пловдив, който страда от детска церебрална парализа и епилепсия. Той посещава училище заедно с връстниците си. Момчето има сериозни говорни затруднения, които изискват редовна работа с логопед и ерготерапевт. За да може да посещава специалистите, на Симеон вече четвърта година помага кампанията „Българската Коледа“.

"Искам Дядо Коледа да ми донесе парфюм, който мирише на Спайдърмен, лъскава топка и жълт часовник квадратен", си пожелава осем годишният Симеон Теохаров.



Запознайте се със Симеон. Той е в първи клас. Ражда се преждевременно с рисково тегло и се налага три месеца да прекара в кувьоз.

"Кувьозът беше дори дарение от „Българската Коледа“, защото за екстремно ниско родени, с ниско тегло родени деца, кувьозите са по-специфични. Така че как да кажа, дори „Българсктата Коледа“ му е помогнала да си вземе първата глътка въздух така да се каже", споделя майката на малчугана Екатерина Несторова.

Едва когато станал на 10 месеца, родителите сами забелязвали, че има проблем с развитието му. Тогава лекарите му поставили диагнозата Детска церебрална парализа.

"Забелязахме, че той няма стабилна упора при стоеж, в седнало положение, обикновено децата в норма, на 10 месеца са седнали. Те дори някои прохождат. Той дори не можеше да стои целият се поклащаше така нестабилно", допълва майката на Симеон.

Оттогава и те, и специалистите, а и самият Симеон вървят по трудния път на неговото развитие. Лекарите обаче откриват епилепсия, умствена изостаналост, дефицит на внимание и хиперактивност. С много рехабилитация и усилия успява да преодолее част от затрудненията и постъпва в масово училище, където среща истински приятели.

"Като например математиката за някои деца е любима в първи клас, за нас не е. Ние количествено трябва първо да разберем. Стойността под формата на пръчки, клечки, сметало, но е трудно. Много е трудно!"



Четири пъти седмично след училище Симеон и майка му посещават логопед, ерготерапевт и специален педагог. Освен, че може да произнася срички, вече умее и да пише.

"Главната ни цел към момента е ограмотяването, защото той вече е първокласник. Успоредно с това има доста косвени цели, свързани с езиковото развитие като това той да подобри разбирането за езика. Да бъде по-устойчив в комуникация. Да бъде добър комуникативен партньор. На това да развием уменията на писане от гледна точка на захвата, на устойчивостта и графизма на Мони", разказва логопедът и ерготерапевт Миглена Люцканова.

Макар и бавно напредък има, отчита майка му. За това и средствата от дарения, които осигурява инициативата „Българската Коледа“ са толкова важни за тях. Годишно получава 1200 лева.
Децата с проблеми в развитието учат околните на толерантност и търпение, смята майката на Симеон. А той макар и с бавни темпове напредва в четенето и писането.

"Единият от ефектите е това, че той може да говори, може да контактува с деца, с възрастни, знае как да се държи. Обича да плува. Дори тук е по-активен последната година. Помагайки на Българската Коледа, ние всъщност помагаме на нашите деца!", категорична е Екатерина Несторова.