"Клайнен цайтунг" пише, че България е получила "Да" от Австрия за приема по въздух

Продължават преговорите и обсъжданията по темата за присъединяването на България към Шенген. Въпреки непотвърдените информации от днешния ден, включително за прием на 6000 мигранти допълнително, официална позиция от управляващите дали това е факт и дали имаме зелена светлина от Австрия липсва.

Австрия вдигна ветото си срещу "въздушен Шенген" за България и Румъния

Опозицията обаче и днес направи коментари. Корнелия Нинова определи брифинга от четвъртък в Министерския съвет, на който беше заявено, че Австрия ни пуска в Шенген като „поредната лъжа на сглобката.” Тя изпрати позиция до медиите, в която обвинява управляващото мнозинство, че прибързано са се похвалили с това, че България е получила положителен отговор от Австрия. А председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов написа че сме се съгласили да приемем обратно нелегални мигранти. 

Австрийското издание "Клайнен цайтунг" пише, че България е получила "да" от Австрия за приема по въздух. Официална позиция от Министерския съвет през целия ден нямаше. По информация на NOVA преговорите между Испания, Австрия, България и Румъния се продължили до късно следобед.