„Ако инцидентът се беше случил в друга държава, събитията нямаше да се развият по добър начин”, смята той

Причината за катастрофата между два самолета на летище „Ханеда” в Токио е лошата комуникация между кулите и машините. Това смята авиоекспертът Тодор Иванджиков, който коментира темата в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS. Той сподели, че е изненадан как за 90 секунди са евакуирани 400 души, които са били на борда на пътническия самолет.

Два самолета се удариха на летище в Токио, жертвите са най-малко 5 (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Двата самолета са работили на различна честота, което е странно”, каза той. Според него става въпрос за поредица от човешки грешки. Иванджиков добави, че няма обяснение как пилотите на кацащия самолет не са видели, че на пистата има друг. Той беше категоричен, че ако инцидентът се беше случил в друга държава, събитията нямаше да се развият по добър начин.

Авиоекспертът е на мнение, че екипажът е бил добре обучен, за да успее да реагира толкова бързо и да евакуира хората. Той подчерта, че пътниците също са били изключително дисциплинирани и стриктно са изпълнявали нарежданията на екипажа.

Япония разпространи запис от разговорите на пилотите по време на сблъсъка между самолетите

Иванджиков поясни, че все още не е известно защо самолетът на бреговата охрана е стоял 40 минути на пистата.

„Следвайте инструкциите на екипажа, бъдете дисциплинирани. В такива ситуации не мислете за вещи, а за себе си и за другите около вас”, посъветва експертът.

Повече от разговора гледайте във видеото.