Отбелязването на деня започна в храма „Света Неделя”

Навършват се 146 години от освобождението на София. Празникът в столицата започна в храм „Света Неделя”, където преди близо век и половина е бил отслужен благодарствен молебен, а камбанният звън е станал вестител на освобождението.

Освобождението на София през 1878 е стратегическо, тъй като градът е пункт за снабдяване с боеприпаси на турската армия.

Година след паметната 1878-а жителите предлагат, а градската управа решава този ден да се празнува като Денят на освобождението на София.

Тази сутрин отбелязването на деня започна с благодарствен молебен в храма "Света Неделя”. След това тръгна литийно шествие, премина през паметниците на генерал Гурко и Цар Освободител, където бяха поднесени венци и цветя. А след това и на Паметника на българските опълченци.

„На този молебен се случва нещо, което през тези 146 години ние възпоменаваме, а именно генерал Гурко, който от благодарност към Бога и за памет вечна на българския народ и на столичани, духовна, молитвена, оставя иконата на Света Богородица, която е наречена „радост на всички скърбящи”. Тази икона винаги е била в храма, никога не е напускала храма, дори в дните на терористичен акт тук в катедралния храм тя оцелява”, заяви белоградчишки епископ Поликарп.