"В България има поети и писатели, на чиито творби се възхищавам”, сподели тя

„Новината за наградата беше изненадваща за мен. Зарадва ме и пожелавам такава радост, а и по-голяма, на всеки пишещ човек. В България има поети и писатели, на чиито творби се възхищавам”. Това заяви в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS писателката Здравка Евтимова. Вчера стана ясно, че тя е отличена с американска награда за фантастика, която се връчва за първи път. Признанието носи името на американския учен, писател, изобретател и лингвист Томас О'Конър Слоун (Dr. T. O'Connor Sloane).

Писателката Здравка Евтимова с награда за фантастика в САЩ

Наградата отбелязва трайният принос на Евтимова в „областта на фантастиката чрез нейната уникална творческа визия и глас, както и получили висока оценка творби, отличени с международни награди“.

„В момента съм в Германия, където помагам на снаха ми с шестото ми внуче, трето дете в тяхното семейство. Щастливи сме с малкия Георги, който се роди преди 9 дни", сподели още писателката. И заяви, че за нея талантът е другото име на живота. Тя призова авторите да изпращат творбите си и да бъдат смели.

Здравка Евтимова: Човек е роден да бъде талантлив

Разказите на Евтимова са публикувани в 32 страни по света. „Кръв от къртица“ е включен в учебниците в Дания, както и е сред препоръчаните разкази за обучение в прогимназиите в САЩ.

Целия разговор гледайте във видеото.