Това заяви лидерът на ГЕРБ

Заложената ротация в правителството през март най-вероятно ще е с мандат на ГЕРБ. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

2 месеца преди ротацията - и премиерът Николай Денков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов я определиха като „технически въпрос, който няма отношение към управлението”.  Не толкова единодушни обаче се оказаха за работата на министрите в сегашното правителство и има ли такива, които може да се разделят с креслата си след ротацията. Единственото ясно за момента е, че ГЕРБ  „Продължаваме промяната” – „Демократична България” ще обсъдят на среща как се е справил всеки от министрите, решение ще бъде взето едва след това, но дори по отношение на свършеното от тях - вече има разногласия.

С НАБЛИЖАВАНЕТО НА РОТАЦИЯТА: При какви условия ще стане предаването на властта

Видео: БГНЕС

Премиерът Николай Денков не вижда проблем в това при ротацията да се състави правителство с мандат на ГЕРБ. „За мен това е абсолютно технически въпрос, ако мен ме питат, лично, смятам, че първият мандат ще бъде най-лесен да се реализира, но трябва да се вземе решение от партийните органи, така че аз не предпоставям какво ще се случи”, заяви Денков.

На кого ще бъде мандатът - Борисов определи като дреболия и заяждане. „Мария отива, връща мандата и след няколко дни отива и приема мандата. Тези упражнения са просто смешни и ненужни”, заяви Бойко Борисов.

Единодушието им спря дотук. Мнението им се размина по темата за смяна на министри в следващия кабинет. Сред ведомствата, към които в последно време има напрежение от страна на ГЕРБ, е това на спорта, с министър Димитър Илиев.

Радев сезира в понеделник КС за „бруталното посегателство” върху Конституцията

„Разговорът за министрите ще започне, след като се прегледа как е минала програмата, само да уточня. Аз си направих труда да видя как се справя спортното министерство - то се справя чудесно”, заяви Николай Денков.

„Представяте ли си в Министерството на спорта да заловят с десетки хиляди лева рушвети и нито една медия да не попита за отговорност на министъра на спорта?”, заяви Борисов.

На въпроса трябва ли да понесе отговорност вътрешният министър след случая в Стара Загора, при който след полицейско преследване и арест почина 58-годишен мъж, Борисов отговори: „Вътрешният министър свърши огромна работа по приемането ни в Шенген. Инциденти са ставали винаги, за съжаление. И хората, които са на място, си понасят и са си понасяли отговорност”.

Пред NOVA министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че няма притеснения дали ще запази поста си, защото не е обвързан с нито една политическа партия, а в състава на кабинета е като експерт. „Ако ми бъде дадена възможност да продължа да изпълнявам това, което изпълнявам, вероятно ще приема. Ако не - отивам да се занимавам с академичните си дела”, заяви Тагарев.

Сигурно е, че след ротацията Николай Денков ще бъде вицепремиер и най-вероятно министър на образованието.