Според бившия министър истинските мотиви за промените в основния закон ще станат явни с предстоящите кадровите назначения в съдебната система

Бившият правосъден министър Крум Зарков разясни в "Офанзива с Любо Огнянов" мотивите, с които държавният глава Румен Радев ще атакува в съда промените в Конституцията.

„Начинът на съставяне на служебно правителство или по-скоро невъзможността, начинът, по който се спира прекратяването на мандата на едно изтекло Народно събрание, в двойното гражданство, възможността за двойни граждани да заемат функциите на народни представители и министри. В частта съдебна власт – под атака ще бъдат само въпросите за участието на президента в съдебната власт чрез укази, с които се назначават т.нар „трима големи”. Конституцията направи опит това да бъде заобикаляно”, обясни секретарят по правните въпроси на президента Радев.

Нено Димов: След няколко години ще се види, че и сегашните промени в Конституцията не са били удачни

Според Зарков промените в Конституцията са били приети набързо и без достатъчно обсъждане.  По думите му има голяма разлика между това да се отвори дебат за двойното гражданство и да се затвори такъв с промените в основния закон. Зарков каза, че президентът е поставял принципни въпроси, а сега промените са били за облагодетелстване на конкретен човек, което скоро ще разберем. Бившият министър попита кога е дошла идеята за двойното гражданство и кой я е предложил.

Зарков коментира, че изказването на президента за двойното гражданство от 2019 г. е извадено много избирателно, тъй като тогава са повдигнати въпросите и за дистанционно гласуване, както и създаването на изборен регион „Чужбина”.

Даниел Смилов: ДПС прави опит за директно интегриране във властта, но все още е далеч от това

По думите му истинските мотиви за промени в Конституцията ще станат явни с предстоящите кадровите назначения в съдебната система.

„През 2020 г хората излязоха на площада с искания – едното беше за оставка на тогавашния кабинет, другото беше за отърваване на Прокуратурата от политически чадър. Сега обаче с тези поправки рискуваме, ако не се предприемат действия, и ако тези квоти наистина са партийно-политически, както изглежда, че са очертани, рискуваме вместо нещо нередно, то да стане конституционна норма”, заяви Зарков.

Целия разговор гледайте във видеото.