Атанас Атанасов от ПП-ДБ не изключи ДПС при съставянето на новата власт

Два месеца преди ротацията, обсъждат подписване на коалиционно споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това обяви пред NOVA Атанас Атанасов от "Демократична България". В същото време, премиерът Николай Денков заяви, че новият кабинет ще се реди и от него, и от Мария Габриел.

Атанасов: Обсъжда се подписването на коалиционно споразумение

Преди ротацията е важно партньорите в управлението да подпишат официално споразумение, за да се избегнат бъдещи трусове, смята Атанасов. Той не изключи смяна в министерските постове и включи ДПС в реденето на новата власт.

Министър-председателят пък отговори, че няма да има отстъпки от предварителните договорки. Бъдещият кабинет трябва да се подреди от него и Габриел, с участието на политическите лидери.

"Сигурно ще има промени, нека да не слагаме каруцата пред коня. В крайна сметка, ще има нов министър-председател. Това ще е човекът, фигурата, която ще предложи персоналния състав на следващото правителство", изтъкна Атанасов.

Премиерът обаче опроверга тези думи и видя друга формула за реденото на нов кабинет. 
"Аз мисля, че ген. Атанасов не е бил много внимателен в този изказ. Това, което сме се договорили, е, че смяната на министрите ще става, само ако ние двамата със сегашния вицепремиер сме съгласни, че човекът трябва да бъде друг. Това е договорката. Ако някой иска да я променя, разбира се, трябва да се обоснове. Лидерите на партиите ще участват в някакъв вид в тази дискусия", каза той.

След скандала: Кои официални гости по протокол имат място на Богоявленския водосвет

Денков защити и военния министър Тодор Тагарев след протоколния гаф на церемонията по освещаването на бойните знамена на Богоявление. Премиерът изрази подкрепа за работата и на спортния министър и подчерта, че упреците срещу настоящите министри са по-скоро политически атаки, а не заради конкретни пропуски в работата им.

Че е рано да се говори за министерските постове, обясни и министърът на икономиката. Богдан Богданов подчерта, че кой ще седне в министерския пост от март е решение на премиера и вицепремиера.

"Все още не сме обсъждали тези стъпки. Ние сме поели ангажимент да свършим заложените задачи и ангажименти. Ако имаме възможност и подкрепа, значи сме си свършили работата. Ако по някаква причина нямаме такава подкрепа, дискутираме в случая с премиера и вицепремиера какъв е подходът оттук нататък, посочи Богданов.