Инициативата е на ученичката Божана-Габриела Василева

Младежи, навършили 18 години, даряваха кръв в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинската академия. Инициативата, организирана от ученичката Божана-Габриела Василева, продъжава и в сряда, 10 януари, от 9:00 ч. до 12:00 ч.

Ръцете, които спасяват: Хирурзите проф. Кацаров и проф. Владов, които дадоха втори живот на Петя

„Искам да насърча повече млади хора да даряват кръв”, каза за БТА Василева. Тя е ученичка в 11 клас от 17 СУ „Дамян Груев” в София. „В началото това беше просто идея, която споделих в училище и получих положителен отзвук”, разказа момичето.

"КУПИ И ДАРИ": Деца осигуриха топла трапеза за Коледа на възрастни хора (ВИДЕО)

„Мислех, че даряването на кръв, може да помогне само на един човек, но всъщност ти можеш да помогнеш на до трима души. Това определено ме мотивира - да помогна на някого за толкова кратко време”, разказа 21-годишната студентка Гергана, която дарява кръв за първи път.

„Усещането да помагаш е уникално”, добави Йоана, която дарява за четвърти път. „Кръводаряването е много лесен начин да помогнеш и не коства нищо”, добави тя и призова младите хора да се включат в инициативата.

Какво е да си приемен родител и да даряваш с обич чуждо дете

Началникът на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА проф. д-р Румен Попов благодари на младежите за подкрепата към инициативата на болницата „Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!”.

Кръводарител може да стане всеки човек на възраст между 18 и 65 години, който тежи повече от 50 кг. и не е приемал медикаменти поне 48 часа, се посочва на страницата на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ).

Младежите, желаещи да дарят кръв, могат да го направят и в сряда, 10 януари, от 9:00 ч. до 12:00 ч. във ВМА.

Източник: БТА, Мартина Христова