Вижте как да разберем дали някой подслушва телефона ни

Колко струва чужд личен живот или каква е цената на това да следиш, подслушваш и наблюдаваш някого денонощно. Оказва се евтино занимание, което държавата не може да контролира. Устройства и софтуери за подслушване и следене се продават за жълти стотинки съвсем свободно в интернет пространството. Две жени разказват за това как знаят, че са следени и подслушвани, но въпреки това не могат да направят нищо.

"БИГ БРАДЪР" В ДЕТСКАТА ГРАДИНА: Родители оборудват децата си с подслушвателни устройства

Жертвите добавят, че са били следени. Всички техни разговори, локацията и чатовете им са обект на чужд достъп. Някои от тях уточняват, че са намерили контакти, в които са били вградени подслушватели и аудиоустройства.

За по-малко от минимална работна заплата човек може да си купи чужд личен живот. Като го следи денонощно, без да оставя следи от престъплението. Евтино занимание, от което жертвите са неопределен брой. Две от тях застават пред нас. Първата – следена и подслушвана през телефона.

Френската полиция получи право да шпионира телефони

Тя разказва, че извършителят на подслушването е намерил в чуждестранни хакерски сайтове програма, която се закача към снимка, която той изпраща. Жертвата отваря снимката от телефона си и към нея има закачена програма, която отваряйки снимката, се сваля и разпространява на телефона. От там се следи всичко – локация, чатове – всичко, което се случва на този телефон.  Човекът, инсталирал злонамерения софтуер, впоследствие си признава, как е чел разговори между нея и приятелки. 

СГП образува досъдебно производство във връзка със софтуера „Pegasus“

Истински или мними детективи предлагат софтуер, с който заразяват чужд телефон. Някои от детективите всеки ден по няколко пъти се рекламират в социалните мрежи и подсказват за един лесен начин да следиш някого, за да го хванеш в изневяра.  Някои от тях предлагат директно посещение вкъщи.

Според експерт по киберсигурност следенето не е трудна задача. „Получили сте фишинг имейл, който отваряте през мобилния си телефон. Един файл, легитимен файл, като ПДФ, като снимка, може да скрие всъщност малуера, и в момента, в който свалиш въпросната снимка или файл, в момента, в който кликнеш върху него и го отвориш – освен че отваряш снимката, паралелно с това, което ти не виждаш, инсталираш въпросния малуер. Ако хакер инсталира на нашия мобилен телефон такъв проследвящ софтуер, това до което ще има достъп, е на първо място така наречения регистър на обажданията. Тоест ние на кого сме звъняли и кой на нас ни е звънял. Но нещо повече - по-модерните шпионски софтуери дават възможност дори за запис на разговора и хакерът може да прослуша на по-късен етап това, което на практика ние сме си говорили. Хакерът получава достъп до всички наши снимки, които правим с нашия мобилен телефон. Получава нашата локация през цялото време”, каза той.

Бюрото за контрол на СРС не установи незаконни подслушвания за 2020 година

Накуп с ниската цена, това предложение в някои случаи върви с рекламата, че е абсолютно законно.

Юристът Георги Димитров добавя, че това е нарушение на българското законодателство. „Това заблуждава потребителите, защото един търговец не може да твърди за стоката, че притежава качества, които няма”, каза той.

Експертите обаче казват друго – има какво да се направи. Те знаят кои са сигналните лампи, че някой може би следи телефона ви.

„При инсталация на такъв софтуер на телефона ви батерията ви започва да пада с около 40%  по-бързо. Това е някаква индикация”, уточни Любомир Тулев, експерт по киберсигурност.

Друг начин за проверка, че сме обект на злонамерен софтуер -  в настройките на телефона търсим кое приложение колко интернет използва.

Един от сигурните начини за защита е трудна парола и никакво доверие при теглене на съмнителни файлове и снимки.

Боряна Алексиева, бивш шеф на дирекция "Лекарствена политика" към Здравната каса за първи път разказва за тормоза, срещу който и тя, и държавата се оказват безсилни.

В дома си тя открива камери, за които не знае. "Реших просто да направя някакво подреждане, почистване и се загледах и видях една камера, която ми направи впечатление, за която нямах известност нито аз, нито децата. Моята първоначална реакция беше да попитам моите деца дали знаят какво е. Нямаше известност и у тях. Претърсих, почистих и внимавах в абсолютно всички милиметри на целия ни дом. Тези устройства понякога се замаскират под ежедневни други такива. Ние намерихме в контакти и в различни разпределители по начин, по който да се включват и други налични устройства, така че на пръв поглед не правят никакво впечатление като опасни или като нещо, което да провокира внимание. Чрез някои експерти установихме дистанционно проследяване на устройствата за интернет и рутери, което беше сериозно обезпокоително", казва тя.

Според криминалиста Иван Савов вносът и продажбата на тези устройства, които са китайски, в повечето случаи е абсолютно легален. „Включително може да се закупи от китайски сайт и да дойде по пощата. Практически устройството може да бъде вложено във всичко – включително във вратовръзката, всякакви предмети в ежедневието, в дома, в аксесоари, в книги, във всичко. Контакта, фасонката на крушката", добавя той.

Държавата ни забранява подслушването и заснемането без съгласие. Но разрешава всички средства за това. 

Иван Савов уточнява, че правата могат да си ги потърсят, проблемът е с доказването. „Защото, ако аз реша недобросъвестно да внеса в спалнята ви устройство, няма да съм толкова глупав да си оставя пръстовите следи по него, а практически това е единственият начин да стане ясно, че аз съм го внесъл . Аз ще вляза, ще го избърша, ще го оставя, ще изляза и след време ще си го взема. Българската правна система не е адаптирана да работи по подобни казуси”, добавя той.

Историята на д-р Алексиева е възможна във всеки друг дом. И затова тя не чака държавата, а сама се справя с казуса си. Изнася се.

Пазарът продължава да тече. И хакерите са готови да смъкнат цената.

Целия репортаж гледайте във видеото.