Световната банка съобщи, че всеки човек в страната използва около 1 кубичен метър дървесина годишно

Традиционното приготвяне на риба в Конго застрашава горите, предава Voice of America (VOA). В страната обществените пазари, като този в крайбрежния град Pointe-Noire, често са препълнени със сергии, на които се продава пушена риба за около 4 долара за килограм.

Приготвянето на тези риби, обаче, изисква много дърва, което се отразява негативно на мангровите гори. Тъй като запасите от мангрови дървета са изчерпани, секачите се насочват към вътрешността на тропическите гори, посочва екологичната организация RISOI.

Стотици загинали при невиждано от 60 години бедствие в Конго (ВИДЕО)

Населението на Pointe-Noire се е удвоило през последните 11 години. Местните споделят, че търсенето на приготвена риба се увеличава, с което расте и необходимостта от повече дървен материал за горене при приготвянето ѝ. Някои от дървосекачите работят незаконно.

Климатичните промени сериозно застрашават китовете и делфините

През 2007 г. Световната банка съобщи, че всеки човек в Република Конго използва около 1 кубичен метър дървесина годишно. Асоциацията за защита на правата на потребителите в Конго също предупреди за неофициалната сеч и въздействието върху околната среда. Но въпреки това, "дървесното гориво" все още е предпочитано за 86,7% от населението в Африка.

Алетрантива на приготвянето на рибата са газовите фурни, но те все още не се използват толкова често в практиката, предаде Voice of America (VOA).

Източник: Voice of America (VOA), dariknews.bg