От лечебното заведение заплашват и с колективни оставки

Медици от "Пирогов" свалиха доверието си от здравния министър Христо Хинков. Над 80 началници на клиники и отделения го призоваха да освободи поста си още преди ротацията. Този път причина за конфликта е смъртта на 15-годишната Даная. По-рано днес нейната майка се обърна с призив към премиера да отстрани директора на спешната болница“, докато не приключат проверките за смъртта на детето ѝ

Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи към „Пирогов“ проведоха заседание тази сутрин, за да се противопоставят на постоянните атаки по казуса „Даная“.

„Пирогов” за случая с Даная: Нека трагедията не се превръща в инструмент за публичен линч

Ето какво гласят заключенията и предложенията на Съвета:

1. Недопустимо е екипите на „Пирогов“ да работят под натиск през медиите и социалните мрежи, както и административен тормоз. Това нарушава доверието лекар-пациент и пречи на нормалния работен ритъм и ежедневното изпълняване на задълженията ни.

2. Търпението на колегите да им бъдат отправяни обвинения в убийство и немарливост, когато всички факти и резултати от проверки противоречат на такива клевети, вече се изчерпа. Намираме подобен тормоз за недопустим и считаме, че това е основен генератор на конфронтация лекар-пациент както и на насилието срещу медици.

3. Разочаровани сме от липсата на подкрепа от страна на Министерство на здравеопазването. Недопустимо е нормалното функциониране на болница „Пирогов“ да става заложник на междуличностни конфликти и задкулисни финансови интереси. Болница „Пирогов“ служи на всички. Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи като представители на целия екип на болницата взеха решение да се снеме доверието от здравния министър като принципал и го призовават да се оттегли от поста.

4. Ако не спрат натискът и тормозът спрямо екипите на „Пирогов“, всички присъстващи началници на клиники и отделения имат готовност за подаване на оставка на 1 февруари 2024 г.

5. Да се призоват колегите и съсловните организации за подкрепа, защото проблемът с тормозът и насилието върху лекарите рефлектира върху всички.

Според майката на починалата Даная, която поставя редица въпроси можели ли са лекарите да спасят детето ѝ, проблемът на болницата е в управлението ѝ. „Болница „Пирогов” търпи негативи единствено от директора си – не от мен, не от обществения натиск, не от медийния натиск. „Пирогов страда” от директора си”, категорична беше Ани Стоянова. Докато се стигне до решение, от понеделник майката на Даная излиза на безсрочен протест пред „Пирогов”. Тя ще е пред лечебното аведение всяка сутрин в 9 часа.

Премиерът Николай Денков също коментира казуса: „Няма как да работи здравната система и как да работят  лекарите, ако им нямаме доверие и подлагаме на съмнение всяко нещо, което се случва. Затова трябва да имаме доверие на лекарите и, ако имаме някакви критики към тях – те трябва да са само на базата на извършени проверки с крайни резултати, които доказват, че има  проблем”.