Нито един от тримата кандидати не успя да събере необходимите гласове

Столичният общински съвет заседава за седми пореден път в опит да избере свой председател. Групата на "Продължаваме Промяната – Демократична България (Спаси София)" издигна кандидатурата на Цветомир Петров. "Има такъв народ" пък предложиха поста да заеме Пламен Данаилов. Групата на БСП издига кандидатурата на Диана Тонова за председател на СОС.

Седми опит да бъде избран председател на Столичния общински съвет

Нито един от тримата не успя да събере необходимите гласове. За да бъде избран председател, поне половината от общинските съветници трябва да гласуват за него. Балотаж се проведе между Диана Тонова и Цветомир Петров. Мнозинство обаче не се сформира и председател не беше избран и този път.

На този фон нов общински съветник положи клетва днес. Това е Румен Александров от ГЕРБ-СДС.

На фона на очакванията, че са на крачка от финалната права, общинските съветници не успяха да преодолеят разделителната линия и днес. След две неуспешни гласувания съветниците се оттеглиха на двучасови разговори. В заседателната зала влязоха отново, за да гласуват кога пак ще се съберат.

Днешното заседание започна с представянето на трима души, които да се борят за лидерския пост. И докато от градската левица и „Има такъв народ” заложиха на същите си кандидати, то изненадата дойде от най-голямата политическа формация в местния парламент - от „ПП-ДБ (Спаси София)” предложиха Цветомир Петров.

Терзиев: Ако нямаме общински съвет, рекордният бюджет ще почака

Нито един от тримата обаче не събра необходимата подкрепа. Стигна се до второ тайно гласуване. И то завърши без успех. Съветниците се оттеглиха, за да търсят поредна възможност за изход от кризата. Два часа по-късно отново влязоха в заседателната зала. Този път дойде предложение от Карлос Контрера от ВМРО, който се самопредложи за председател. Но се стигна до гласуване единствено за избор на нова дата, на която ще се търси обединително име. 

„Излязохме по-разединени, отколкото влязохме. Можем да се въртим до безкрай, докато се превърнем в абсолютни идиоти. Да не се издига повече от една кандидатура, защото очевидно партийното гласуване не води до резултат. В крайна сметка, моята кандидатура, която направих в зала, им дава аргументи да се съберат”, заяви Контрера.

На фона на поредния неуспешен опит да бъде отпушена работата на общинския съвет, от „ПП-ДБ (Спаси София)” все пак виждат напредък. „За първи път седнахме абсолютно всички на една маса. Всички искаме да излезем с решение на така закучилия се общински съвет. За съжаление, бял дим днес няма да има”, посочи Цветомир Петров. 

Очаква се преди 8 февруари съветниците да се съберат отново за консултации, съобщи кметът на София Васил Терзиев.