През 2027 г. ще влязат новите европейски изисквания, поясни експертът

Между 6 и 7% от сградите отговарят на изискванията за енергийна ефективност. При последната програма бяха санирани около 2000 сгради, което е много малко. До 2027 г. в България ще влязат новите системи, по които трябва да имаме енергийно ефективни сгради. Това каза председателят на УС на Камарата на строителите в България Илиян Терзиев в „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Секторът на услугите – с най-голяма добавена стойност за икономиката ни

Според него някои от по-новите сгради, построени преди десет години, биха имали нужда от допълнителна енергийна ефективност. Терзиев поясни, че всички сгради след 1995 г. са с допълнителна топлоизолация, но не чак такава, каквато в момента предстои да се приеме по новите европейски регламенти. Терзиев посочи, че с новите изисквания цената на жилищата ще се увеличи с 20-30%.

„Ако сега има възможност за 80% безвъзмездно финансиране за саниране на сгради, след 2026 г. няма да има такава опция”, предупреди експертът. По негови думи сградите, които не могат да изпълнят условията, или ще плащат глоби, или ще станат необитаеми.

Андрей Цеков: Средствата за саниране няма да стигнат за всички кандидатстващи

„В България е един от най-тежките стандарти по отношение на здравината на сградите. Правят се много проверки на конструкциите - какви материали се влагат и как се случва това. Не би трябвало хората да се притесняват. При строителството на сградите се прави сондаж на почвата и всяка една сграда има повече или по-малко бетон и арматура, които да издържат на земетресения. Трябва всеки да си върши работата – проектант, строител, надзор, приемателна комисия“, посочи Терзиев.

Специалистът каза, че в сектора не достигат кадри. Той поясни, че в Камарата са създали обучителен център за желаещи да се занимават със строителство. Терзиев допълни, че заплатите в сектора са високи. Въпреки това, той посочи че 40% от строителните работници в България са заминали на работа в чужбина. „Ако успеем да осигурим подобни на европейските им заплати, те ще се върнат у нас“, допълни гостът. Експертът поясни, че част от тези хора се завръщат в страната.

Повече от разговора гледайте във видеото.