Според нея ситуацията е динамична

Ситуацията с грипа е динамична. Намираме се в подножието на платото със стремглаво повишаване на заболеваемостта. До седмица – две случаите ще започнат да намаляват. Това коментира в предаването „Събуди се” проф. Ива Христова от Национален център по заразни и паразитни болести.

Пловдив и Габрово удължават срока на противоепидемичните мерки

Тя уточни, че е София –град е с едно от най-ниските нива на заболеваемост, но това се дължи на липса на регистриране на болните. „До края на януари и началото на февруари се очаква пикът на заболяването, след което ще започне понижение на случаите”, каза Христова. Според нея 99% от заболелите са с грип щам А. „Ефективността на грипната ваксина е много по-висока от предишни години”, каза тя.

Лекар: До дни грипът ще ескалира и ще достигнем пика на епидемията

„Всички могат да бъдат засегнати от грип. Хората в активна възраст, които са се срещали с него могат да го изкарат по –леко. Малките деца, хората над 65-години и при тези с хронични заболявания болестта протича по-тежко”, добави специалистът.

По думите на Ива Христова не може да се каже кога трябва да има грипна ваканция и дали да се удължи междусрочната, тъй като това се решава, след като се видят нивата на заболеваемост.

Христова уточни, че морбили все още няма в България. Тя добави, че в момента случаите на скарлатина са по 200-300 на седмица, а на варицела около 600.

Пред NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че в някои области на страната междусрочната ваканция може да прелее в грипна. Във всички случаи обаче подобно решение ще се вземе от местните щабове, а не на национално ниво. На крачка от обявяване на епидемия са още няколко области в страната. Сериозен ръст на заболелите през последните дни има в Перник, Ловеч и Силистра.

“Вероятно – като виждам как се развива вълната, до момента 8 области са в обявена епидемия от грип. Дори първата засегната Смолян се наложи да удължи с още една седмица мерките, тъй като продължава да е висока заболеваемостта. Но е трудно да се каже доколко това наистина ще съвпадне. Да, вероятно някъде може би непосредствено след междусрочната ваканция пък ще попаднат в епидемия и ще се обявят такива мерки", каза Кунчев.

Целия разговор гледайте във видеото.