Всеки ден тялото е изложено на различни токсини и замърсители

Една от важните функции на тялото е премахването на токсините и отпадъците от метаболитните процеси, храносмилането и живота като цяло. Всеки ден тялото е изложено на различни токсини и замърсители, поради което трябва да му помогнем да се пречисти, за да остане здраво.

Какво е значението на черния дроб?

Черният дроб е един от органите, отговорни за филтрирането на кръвта и отстраняването на токсините, така че поддържането на неговото здраве и пречистването му от вредни вещества и техните отлагания е ключът към нормалното функциониране на целия човешки организъм. Пречистване на черен дроб се оказва един чудесен начин за детоксикацията на цялото тяло и подобряването на метаболизма.

Как да поддържате здравето на черния дроб?

Има няколко лесни стъпки, които може да предприемете:

1. Спазвайте алкална диета – яжте повече зелени зеленчуци, добавете към диетата си цвекло, пълнозърнест хляб и семена. Полезни са още черешите и грейпфрутът.

2. Яжте повече зеленчуци и включете богата на фибри диета в менюто си. Добавете копър, киселец, коприва и магданоз към вашите ястия. Всички те са здравословни пресни, но могат и да се замразят за зимата, за да се консумират през цялата година.

3. Елиминирайте или сведете до минимум консумацията на храни, които са вредни – мазни сирена, сладкиши, тлъсти меса, алкохол, масло, сметана, кафе, храни с консерванти. Тук е добре да споменем здравословните мазнини, като риба и зехтин, които е добре да не изключвате от менюто си.

4. Детоксикацията е чудесен начин за прочистване. Тя се осигурява от храни като ябълки, моркови и цвекло, зеле, чесън, грейпфрут, лимон и ядки. Можете да пиете зелен чай или смесица от градински чай и бял трън. Куркумата също действа пречистващо.

5. Спрете да пушите и пиете. Токсините от цигарите принуждават черния дроб да работи на предела си, като непрекъснато почиства кръвта, в резултат на което тя се разрушава. Пиенето на алкохол влошава ситуацията. Алкохолът атакува органа и го принуждава да изразходва лъвския дял от ресурсите за неутрализиране на токсични вещества и алкохолни метаболити.

6. Не прекалявайте с лекарствата. Говорим за самолечение. Лекарствата, предписани от лекар за определени заболявания, не могат да бъдат отменени. Но трябва да имате предвид, че те оказват повишено натоварване на черния дроб. Необходимо е да се изключат други вредни фактори, за да се улесни функционирането на органа.

Ролята на спорта и хранителните добавки

Физическата активност е неразделна част от поддържането на здрав черен дроб. ДА! Това не само подобрява общото ви благосъстояние и ще ви отърве от излишните килограми, но също така има благоприятен ефект върху функционирането на черния дроб. По 30 минутки на ден упражнения са достатъчни, за да се поддържате във форма. Хранителните добавки също могат да бъдат полезни, особено тези, които съдържат билки като мляко бодил и артишок, известни със своите детоксикиращи свойства.

Алтернативни методи за подобряване на функцията на черния дроб

Използването на натурални и био продукти е още един начин за подкрепа на здравето на черния дроб. Билкови тинктури, чайове и детоксикационни смеси могат да бъдат ефективни за подобряване на неговата функция и общото прочистване на организма.