Той посочи още, че преговорите за мир в Близкия изток са началото за разрешаване на кризата

Турският външен министър Хакан Фидан пристигна в България. Първата му среща е била с Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Според международния анализатор проф. Владимир Чуков посещението е в отговор на това на Мария Габриел, както изисква протоколът. Но изненадата е в мястото на срещата - резиденцията на турския посланик. 

„Мария Габриел е домакин и той връща тази визита, което не трябва да ни изненадва. Според мен изненадата тук е, че първата среща е с Мустафа Карадайъ и с лидерите на ДПС и то в резиденцията на турския посланик. Всички те са депутати и обикновено визитите трябва да стават в парламента”, коментира проф. Чуков.

Хиновски: Новите блокове на АЕЦ „Козлодуй” може да се финансират от акции на граждани

Той посочи още, че преговорите за мир в Близкия изток са началото за разрешаване на кризата. „Сравняваме със ситуацията в Украйна. Там са две големи държави, които воюват помежду си - потенциалът е огромен. Тук е малка територия с малко хора и потенциалът просто не може да продължи повече от шест месеца. Въпросът е кой ще извлече позиционните дивиденти”, каза професорът.

Според него двете страни няма да успеят да устоят на натиска. „Израел и „Хамас” са твърде малки пред възможностите на международната общност”, добави той.

По темата с реакцията на САЩ след нападението и убийството на трима американски военнослужещи, проф. Чуков поясни, че от 17 октомври досега са извършени 146 нападения над американски цели в Сирия и Ирак и това е едно от тези.

Вучков: Най-рано към края на годината ще започне да действа новата Антикорупционна комисия

„Американците не са се задействали, защото изстреляният дрон е влязъл в същия момент, в който и американският дрон. Те просто не са могли да го разпознаят като вражески”, е мнението му.

Но ако се коментира хипотезата дали САЩ биха отговорили на Иран, според професора ще се навлезе в темата с изборите. „Имаше момент, в който иранците свалиха огромен американски дрон. Стойността му беше 120 млн. долара. Тогава Доналд Тръмп, който е изключително непримирим и нетолерантен към иранците, не тръгна по тази „писта” с Иран. Защото не се знае как биха могли да реагират те”, обясни проф. Чуков.

Повече гледайте във видеото.