"Има война между институциите, не на личностна основа", коментира лидерът на СДС

Бихме могли да предложим министри на земеделието и на икономиката след ротацията. Това каза лидерът на СДС Румен Христов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Той заяви, че ще имат предложения и за кандидати в евролистата.

"Тренд": Няма сериозно очакване у българите за промяна в управлението при ротацията

По повод вчерашното изказване на вицепрезидента Илияна Йотова, че атаките срещу президента Румен Радев се дължали на отказа му да участва в „сглобката”, лидерът на СДС изтъкна разликите между държавния глава и управляващата коалиция. „Аз не съм чувал за предложения. Може ли да си помислим, че президентът Румен Радев ще участва по някакъв начин в „сглобката”? Първо, правомощията му по Конституция не позволяват това и второ – ние сме на диаметрално противоположни позиции”, каза Христов.

Той описа ситуацията по-скоро като „война между институциите”, а не толкова между личности.

Румен Христов смята, че заявката на президента за алтернативна политическа сила ще бъде поредната проруска партия, която ще се бори за проруския електорат в България.

„Евроатлантическото мнозинство, проевропейските хора и мнозинството в парламента сме достатъчни, за да вървим по пътя, избран преди много години”, заяви Румен Христов.

Запитан за „касички” в президентството, той каза: „Няма дим без огън. Имаше сигнали за натиск върху бизнеса по време на служебните правителства”. Христов очаква проверките на прокуратурата да изяснят дали има нередности.

Денков за „Кешгейт”: Трябва да се изсветли всичко, което до този момент остава неизяснено