В петък на Авиобаза „Враждебна” ще се състои официална церемония

Първият за страната ни медицински хеликоптер кацна у нас. Той излетя от Италия в сряда сутрин, като спира за няколко презареждания в Хърватия и Сърбия. В четвъртък следобед се приземи на авиобазата на „Гранична полиция”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Реалните дежурства ще започнат до края на месеца, след като пилотите покрият необходимия нальот. Засега полети ще има само в светлата част на денонощието. Първата ни въздушна линейка ще покрива зоната на Западна България.

Хеликоптерът ще транспортира пациенти от една болница към друга. По въздух ще се пренасят кръв, кръвни продукти, органи за трансплантация и дори лекарства, обясни премиерът Николай Денков.

Първият хеликоптер за спешна авиопомощ е на път към България

В петък на Авиобаза „Враждебна” ще се състои официална церемония. Именно там ще се съхранява първата ни въздушна линейка.

Припомняме, че в края на юни тази година се очаква да пристигне вторият хеликоптер, който ще бъде в Долна Митрополия, а през декември - и третата машина, в Сливен.

До средата на 2026 г. цялата страна ще бъде покрита от поне два медицински хеликоптера, така ще се спази правилото за т. нар. „златен час” при превозването на пациенти. Машините ще бъдат закупени с европейско финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

Спешна авиопомощ: Първата въздушна линейка се очаква у нас тази сряда