Темата коментират проф. Любомир Алексиев и Тодор Иванджиков

Пристигането на първия медицински хеликоптер и престоящата работа на екипите на Спешната помощ коментираха Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия, и проф. Любомир Алексиев, началник на катедра „Авиационна и морска медицина“ в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Иванджиков каза, че вторият хеликоптер ще пристигне през юни тази година, а после, през шест месеца, ще получим още шест. Той посочи, че трябва да имаме общо осем въздушни линейки. Само две от тях ще бъдат с лебедки, защото не е задължително всички да бъдат оборудвани по този начин. Тренировките на екипа трябва да приключат до два месеца, след което въздушната линейка ще може да се ползва.

Първата въздушна линейка ще бъде официално представена

Проф. Алексиев сподели, че пристигането на медицинския хеликоптер е най-добрата новина, която е чакал толкова години като авиомедицински специалист. „От много години работим по този въпрос, сега вече е направена най-голямата крачка. Това, че предстоят учебни дейности и сертификация, е нормално. Имаме пилоти и медицински екипи и те ще започнат работа“, каза лекарят.

Той посочи, че помощта, която се оказва по въздух, е по-специфична, но е част от спешната помощ на национално ниво. Професорът каза още, че има много медици, които искат да се включат. Той посочи, че през лятото е приключило обучението на 100 човека, а сега завършва и специалното обучение на трите екипа в Италия.

Иванджиков допълни, че три площадки са готови и две от тях ще бъдат сертифицирани в следващите дни. 

Целия разговор гледайте във видеото.