От партията настояват за референдум за запазване на българския лев

Протест на „Възраждане” в центъра на София. Политици и симпатизанти на партията се събраха пред Конституционния съд заради искането си за референдум за еврото. Те запалиха кукла, облечена в тога, хвърляха животинска тор и поискаха оставки.

Днес имаше заседание на магистратите, в което те разгледаха желанието на „Възраждане” решението на парламента от юли месец миналата година да бъде установено за противоконституционно. Няма информация за решение.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

През април 2023 г. „Възраждане” внесоха близо 600 000 гласа в подкрепа на референдум за защита на българския лев. През юли обаче парламентът отхвърли това решение. Така се стига до жалбата на „Възраждане” към Конституционния съд - това решение да бъде обявено за противоконституционно.

„Възраждане” и ИТН започват да внасят поредица от искания към КС

Напрежението днес започна в 09:00 часа пред Конституционния съд. Протестиращите запалиха  димки, бомбички, кола, както и чучело с тога на магистрат. Към фасадата полетяха яйца и животинска тор.

По-обед протестът приключи и започна почистването на сградата.

„Когато се погазва конституционната воля и право на избор на 604 000 българи, които са поискали да бъдат питани за най-елементарното нещо - искате или не искате да бъде сменена валутата, това е държавен преврат. Когато КС вземе решение в полза на този държавен преврат, той също извършва престъпление”, заяви председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase