"Няма „сглобка” в СОС и няма и да има – поне от страна на БСП", категоричен е общинският съветник

„Нека да бъдем пределно ясни. Имаме решение на нашия колективен орган – Градския съвет на БСП, с което ни се дава мандат при необходимото широко мнозинство в Общинския съвет да подкрепим председател, за да започне работа СОС. Това нещо трябваше да приключи. Три месеца гледахме безпомощността на най-голямата група в градския парламент да си избере ръководител. И от следващата седмица бяхме в хипотезата и риска месеци наред  да не може да заработи СОС,  тъй като се говори за нови избори и съдебни дела. Това не е отношение към града и гражданите на столицата”.  Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA News общинският съветник от БСП Иван Таков, коментирайки изборa на Цветомир Петров за  временен председател на СОС, който общинските съветници от БСП подкрепиха.

По думите му  „има прекалено много натрупани проблеми в София и в случая е избрано временно решение за един технически въпрос, какъвто е председателят на СОС”. „Зад него няма ясно мнозинство. Категорично мога да заявя, че „сглобка” в СОС и няма и да има – поне от страна на БСП. Това се видя още след избора на временния председател. Все още продължават разговорите за комисии и зам.-председатели. Това ясно показва,  че не е имало никакви предварителни договорки. Всичко друго са спекулации”, категоричен е той.

Кой е Цветомир Петров - новият председател на Столичния общински съвет?

Той коментира и въпроса може ли да се говори за разцепление в групата на БСП в СОС, след като двама съветници от партията не подкрепиха избрания за председател на СОС. "Нека да сме коректни. Тук няма друго решение на Изпълнителното бюро. Има решение на Националния съвет, което подкрепя решението на Градския съвет да не се влиза в коалиции с ГЕРБ и с ПП-ДП. Това решение, включително вчера, сме си го препотвърдили на Градския съвет. Така че нека да сме абсолютно ясни и категорични. Никакви документи не разписваме, нито споразумения. И оттук нататък ще се види кой е истинската опозиция в СОС", подчерта Таков. 

Общинският съветник отново категорично посочи, че СОС е трябвало да заработи. "Входираме вече няколко доклада, които са от изключителна важност за нас. Един от тях е за референдум за Паметника на Съветската армия. Без работещ Общински съвет този доклад нямаше как да намери своята реализация. Също така за комуналните услуги в Столична община, за чистотата на града - ние отдавна искаме общинско дружество", заяви той. 

На въпрос очаква ли да бъде изключен от Националния съвет на БСП и да изгуби председателското място в градската организация заради вота си за председател на СОС, Таков каза: "Не, нямам никакви такива очаквания. Не виждам причина за такова нещо. Ние сме спазили решение на нашия колективен орган. И не виждам с какво сме нарушили, който и да е член от партийния устав". 

Целия разговор гледайте във видеото.