Пациентът е настанен в болница „Пирогов”

Първа реална спасителна акция в системата за спешна помощ по въздух. Състезател по ски претърпя тежък инцидент в Банско, при тренировките преди стартовете на световната купа. Това наложи спешното транспортиране на канадеца с хеликоптер до площадката на болница „Света Екатерина” и оттам - с линейка към "Пирогов".

Инцидент на ски пистите в Банско се оказа и първият реален случай за системата за въздушно спасяване у нас. „Днес са били контролни спускания – при една от тренировките пада един от състезателите, удря се лошо в гърдите, при което се налага транспортирането му до София”, каза летателният директор „Хели Мед Сървисис” Васил Вълков.

Пострадалият е 24-годишен състезател от Канада. Сред изискванията за безопасност на ски купата е организаторите да имат договор за медицинско спасяване по въздух. Така хеликоптер и екип от Словакия са на място и реагират мигновено.

Откриват хеликоптерната площадка към болница „Света Екатерина”

Те са имали договор да се кацне на стадион „Раковски”, ако има нужда хеликоптер да докара пациент”, уточни Вълков.

Вместо това екипите се координират с българските и решават хеликоптерът да кацне на площадката на покрива на болница „Св. Екатерина”, която беше лицензирана в понеделник.

„Обадиха ми се около половин час преди да кацне хеликоптера, че ще дойде такъв пациент с политравма и трябва спешно да бъде транспортиран до Пирогов. Свързах се с проф. Димитров в Пирогов техен екип да чака пациента, наш екип се качи горе да помага. Под 1 минута отне пациентът, който бе свален от хеликоптера, да бъде качен на линейката", заяви изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Димитър Петков. 

В помощ на екипажа на борда е бил и един от шестимата български пилоти от въздушната помощ. „Пилотът Огнян Янков има доста голям опит в словашкия оператор. Нашите пилоти се познават с колегите си. Той е оказал доста сериозна помощ за транспортирането и навигирането към София”, заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Пред NOVA транспортният министър обърна внимание и колко решаващо за живота на канадския скиор е била възможността вече ад можем да спасяваме пострадали по въздух.

„Полетът от Банско до София по въздух е около 120 км и е извършен за 28 мин., в рамките на „златния час”. Травмата на пациента е била доста сериозна и се е нуждаел от спешно транспортиране за оперативна намеса. Този вид транспорт е бил ключов за спасяването му”, поясни министър Гвоздейков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.