Вече са известни повече от 2000 вида

Изминаха 200 години от както е кръстен първият вид динозавър. Науката не спира своето развитие, предоставяйки ни идея как са изглеждали тези същества, как са живели, как са еволюирали и какво ги е обрекло.

През 1824 г. английският теолог Уилям Бъкланд се е обърнал към Геоложкото общество в Лондон, описвайки огромна челюст и кости на крайници, открити в кариера в село близо до Оксфорд.

Учени откриха нов вид летящ динозавър (СНИМКИ)

Бъкланд признава, че тези вкаменелости принадлежат на огромно изчезнало влечуго и му дава официално научно име: Мегалозавър, което означава „голям гущер“.

През 60-те години на миналия век идентифицирането на дребен месояден динозавър разтърсва науката за динозаврите, помагайки за откриването на изследователски период, наречен „Ренесанс на динозаврите“.

През 1980 г. изследователите идентифицират слой седимент, датиращ точно от края на ерата на динозаврите.

Археолози откриха останки от две бебета динозаври (СНИМКИ)

Той съдържа високи концентрации на иридий, елемент, често срещан в метеоритите, което показва, че огромна космическа скала е ударила Земята.

Кратерът Чиксулуб в Мексико е идентифициран като мястото на удара на астероида, който е унищожил три четвърти от видовете на Земята, включително динозаврите.

Вече са известни повече от 2000 вида динозаври и палеонтологията е призната международна наука. Забележителни вкаменелости продължават да бъдат намирани на места като Китай, Аржентина, Бразилия, Южна Африка и Монголия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase