Руският опозиционер е починал в затвор, излежавайки няколко присъди

Алексей Навални е един от най-изявените критици на руския президент Владимир Путин. На 16 февруари Русия обяви, че той е починал, излежавайки няколко присъди в затвора. Според руската служба, която отговаря за затворите, Навални се почувствал зле след разходка, като почти веднага загубил съзнание.

СНИМКИ НА АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ И СЕМЕЙСТВОТО МУ ВИЖТЕ ТУК

Кой беше Алексей Навални?

Навални е роден на 4 юни 1976 г. в Бутин. Израства в град Обнинск, на 100 км от Москва. Той завършва право в Московския университет "Дружба на народите" през 1998 г. Прекарва една студентска година в САЩ като стипендиант на Yale World Fellow през 2010 г. Преди да бъде вкаран в затвора, живее в Москва със съпругата си Юлия. Двамата имат две деца.

Антикорупционният активист отдавна е най-изявеното лице на руската опозиция срещу президента Владимир Путин. 47-годишният блогър е преживял отравяне с нервнопаралитично вещество. Кампаниите на неговата група разкриха корупцията на почти всички нива в руската държава. Те често бяха насочени срещу самия руски държавен глава, а лишаването от свобода направи лицето на Навални по-разпознаваемо за милиони хора по света.

Отровен и в затвора

Навални, чиито организации са забранени като "екстремистки" в Русия, едва оживя през август 2020 г., когато беше нападнат с нервнопаралитично вещество "Новичок" в Сибир. Екипът му тогава го транспортира до Берлин. Там той се възстановява в продължение на месеци. На 17 януари 2021 г. опозиционерът реши все пак да се върне в Москва и беше незабавно задържан.

Поддръжниците му организират масови протести в цяла Русия и полицията реагира със сила, като задържа хиляди за участие в неразрешените митинги. Въпреки че на него и на антикорупционния му екип беше забранено да се кандидатират на парламентарните избори, те все пак успяха да разгневят Кремъл с предложението за "умно гласуване", което насърчаваше гласоподавателите да подкрепят кандидати, които имаха шанс да победят партията на Путин "Единна Русия".

Русия: Алексей Навални е мъртъв

Антикорупционният му видеоклип достига до милиони

Посланието на Навални е, че партията на Путин е пълна с "мошеници и крадци". Той обвинява президента, че "изсмуква кръвта на Русия" чрез "феодална държава", концентрираща властта в Кремъл. Според него тази патронажна система е като в царска Русия. Той говори езика на улицата на по-младите руснаци и го използва с голям ефект в социалните медии. Неговата Фондация за борба с корупцията (ФБК) излага подробни твърдения за официалната корупция. След ареста му през януари екипът му публикува в YouTube видеоклипа "Дворецът на Путин", който се фокусира върху огромен луксозен черноморски дворец. За него се твърди, че е подарен на руския държавен глава от богати сътрудници. Видеото е гледано над 100 милиона пъти. Кремъл го отхвърли като "псевдоразследване", а Путин го нарече "скучно", отричайки твърденията. По-късно бизнесменът милиардер Аркадий Ротенберг, един от най-близките приятели на Путин, заяви, че това е неговият собствен дворец.

Присъдите

След като през февруари 2021 г. Навални получи присъда, Европейският съд по правата на човека постанови, че той трябва да бъде освободен незабавно заради опасност за живота му, но Русия отхвърли решението. Навални обяви гладна стачка в знак на протест срещу това, че властите в наказателната колония във Владимир отказали да му осигурят адекватно лечение за проблеми с краката и гърба.

Междувременно руското правителство продължава да наказва Навални. През юни 2022 г. негови съюзници алармираха, че той вече не е в затвора, където излежаваше присъдата си. По-късно федералните затворнически власти признаха, че е бил преместен в наказателна колония с тежка репутация - затвора ИК-6, на повече от 250 км източно от Москва. Там, според екипа му, опозиционерът многократно е бил поставян в изолация. Последната присъда, произнесена от съдиите през август 2023 г., с която срокът му на лишаване от свобода се удължава на 19 години, го премести в наказателна колония с максимална сигурност, предназначена за най-опасните престъпници в Русия.

Навални призова за протести в цяла Русия по време на президентския вот

Суровото отношение към отявления критик на Кремъл отразява факта, че Путин и неговият режим се страхуват от влиянието, което кампаниите на Навални придобиват, казва пред Би Би Си Нина Хрушчева. Тя е правнучка на бившия съветски лидер Никита Хрушчов и експерт по международни въпроси. „Путин дори не споменава името му, никой в Кремъл не може да спомене името му”, подчертава тя. „Навални е заплаха за личната власт на Путин, за репутацията му. А той наистина не се отнася леко към враговете си и Навални, за съжаление, избра да бъде личен враг на Путин”, казва още Хрушчева.

Защо Навални беше в затвора?

На 2 февруари 2021 г. московски съд вкара Навални в затвора за нарушаване на условията на условна присъда от 2014 г. за измама. Делото срещу него се основаваше на това, че през 2020 г. той не се е явявал редовно в полицията. Правният му екип заяви, че това е абсурдно, тъй като властите са знаели много добре, че той получава спешно лечение в Берлин заради нападението с нервнопаралитичното вещество "Новичок" в Сибир. Той напомни на съда, че през част от това време е бил в кома.

Навални: Принуден съм да слушам пропутински певец в 5 ч. всяка сутрин

Навални твърдеше, че между януари и август 2020 г., преди отравянето му, се е явявал в полицията два пъти месечно. Тогава той отхвърли делото за измама като изфабрикувано с цел да му се запуши устата. Той е обвинен и за предполагаемо присвояване на средства от руското дъщерно дружество на френската козметична фирма "Ив Роше" и от дърводобивната фирма "Кировлес". Брат му Олег е осъден на три години и половина затвор, а Алексей получава същата присъда, но условно. През 2016 г. Европейския съд по правата на човека, установи, че правата на Навални са били нарушени, и осъди Русия да изплати на него и на брат му Олег обезщетение. По-късно обаче Върховният съд на Русия потвърди присъдата. След нея критикът на Путин е затворен в наказателната колония във Владимир. През март 2022 г. присъдата му е увеличена с девет години, след като е признат за виновен по нови обвинения в присвояване и неуважение към съда. Той е преместен в нова наказателна колония в Мелехово, на около 250 км източно от Москва. А през август 2023 г. получава допълнителна 19-годишна присъда, след като е обвинен в създаване и финансиране на екстремистки организации и дейности. Преди съдебния процес Навални заяви, че ще бъде подложен на присъда в "сталински" стил, целяща да сплаши други противници на Путин, но призова руснаците да се противопоставят на "злодеите и крадците в Кремъл".

Отравянето с „Новичок”

Навални обвини Путин, че лично е наредил на държавни агенти да го отровят и повтори това твърдение в съда. „Той ще остане в историята като отровител. Имали сме Александър Освободителя, Ярослав Мъдрия, ще имаме и Владимир Отровителя по гащи”, каза опозиционерът в съдебната зала. Долни гащи се превърнаха в меме в социалните мрежи в Русия. Навални осъществи телефонен разговор с агент на руската ФСБ, който разкри, че върху бельото на отровения критик е бил размазан "Новичок" - силно токсично химическо вещество.

През август 2020 г. Навални припада по време на полет над Сибир и е откаран в болница в Омск. Това аварийно кацане спасява живота му. Базирана в Германия благотворителна организация убеждава руските власти да разрешат той да бъде транспортиран със самолет до Берлин за лечение.

Враговете на Путин, които имаха загадъчна участ

През септември германското правителство разкри, че проведените от военните тестове са открили "недвусмислено доказателство за наличието на химическо нервнопаралитично бойно вещество от групата "Новичок". Кремъл отрече да е замесен.

След това ЕС наложи санкции на шестима високопоставени руски служители и на руски изследователски център за химически оръжия, като ги обвини в пряко участие в отравянето. Русия отвърна с ответни санкции.

„Новичок” е химическото оръжие, което едва не уби бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Англия, през март 2018 г. По-късно от контакт с "Новичок" почина местна жена.

Путин призна, че Русия държи Навални под наблюдение. Според него това е оправдано, защото американски шпиони помагат на блогъра. Разследващата група Bellingcat твърди, че Федералната служба за сигурност (ФСБ) отдавна следи Навални, въпреки официалните опровержения. Bellingcat назова и имената на агентите, които подозираше, че са го отровили.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТТА НА НАВАЛНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Би Би Си