Според спортния журналист Борислав Борисов има много причини за успешната адаптация на Груев

Вълна от суперлативи за българския халф Илия Груев. Той се превърна в хит сред футболните общественици във Великобритания. Експерти предричат бляскава кариера на таланта.

В разгара на миналото футболно лято Груев смени Германия с Англия. Или „Вердер Бремен” с „Лийдс”. И сякаш от нищото на сцената изгря футболният му гений.

Груев получи диригентската палка, но едно от любимите качества на феновете са перфектните му шпагати. „На мен лично много ми напомня с някои от чистите шпагати на покойния Трифон Иванов“, каза председателят на официалния фен клуб на "Лийдс" в България Момчил Ганчев.

Историята на Моника Селеш, която покори върха на тениса преди да бъде ранена на мач с Малеева

Момчил е привърженик на „Лийдс” от началото на 90-те години. Статистиката на българина показва, че процентът точни подавания на Груев в много от мачовете е над 95%.

„На него му се иска да подава все повече напред. В последните няколко мача дори има два голови паса, очевидно е, че работи в тази посока“, допълни Ганчев.

Мениджърът на „Лийдс” Даниел Фарке казва, че българинът е сред най-големите професионалисти, с които е работил.  

„Даниел Фарке отдели специално внимание на Илия Груев. Говори за това, че той идва първи, тръгва си последен на тренировка. Самият той каза, че може би в кариерата си не е виждал такъв човек, който да влага толкова много старание“, коментира още Ганчев.

Според спортния журналист Борислав Борисов има много причини за успешната адаптация на Груев във Великобритания. „Една от най-важните причини е интелектът на Илия Груев – младши като футболист. Той успява така да играе, без да изтъква себе си, без да изважда себе си на преден план, а да прави така, че отборът да е ефективен“, посочва Борисов.

Христо Стоичков пусна дебютна песен (ВИДЕО)

Но възможно ли Груев да се превърне в първия българин след Димитър Бербатов с пробив във Висшата лига на Англия? „Аз много се надявам „Лийдс” да се върне във Висшата лига, заедно с Илия Груев. Той не остава незабелязан, вече доста клубове от Висшата лига гледат към него, но „Лийдс” няма да продаде Груев на друг клуб“, добави спортният журналист.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase