Единодушно съдебните кадровици определиха като неин предмет проучване на съдебни дела

Казусът с „Нотариуса” отново беше на дневен ред във Висшия съдебен съвет. Ясен е съставът на Комисията във ВСС, която ще проверява дали съдии не са участвали в групата на Мартин Божанов-Нотариуса. Тя ще работи три месеца и ще разглежда дела, по които убитият е бил страна. При необходимост, кадровиците ще викат за обяснения магистрати, чиито имена се появяват по време на проверките.

Двамата председатели на върховните съдилища, както и петима кадровици влизат в състава на временната комисия, която ще проверява има ли съдии в групата на Божанов.

„Като сме се съобразили с това да има представители от различна материя – административно, търговско, гражданско и наказателно право”, поясни Цветинка Пашкунова, член на временната комисия.

Комисията ще се занимае с всички дела, по които Божанов е бил страна. Освен него, ще се проверяват и случаите, в които са намесени адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, тъй като имената им са споменавани или от съдия Владислава Цариградска, или в разследвания на „Антикорупционния фонд”.

Аферата "Нотариуса": Докъде е стигало влиянието на Мартин Божанов в правосъдната система

 „Трябва да видим каква информация се съдържа в тези дела. Това са делата за несъстоятелността на КТБ, Манджуков срещу „Инвестбанк”, както и делото за конфискация на активите на Брендо и семейството му”, уточни Пашкунова.

За целта кадровиците ще изискат информация от МВР, ГДБОП, ДАНС, Прокуратурата и Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства.

„Не мога да съм сигурна дали ще установим всички факти и обстоятелства, които имат значение около работата, около дейността на тази група, около Мартин Божанов и адвокатите, които са работили с него, вероятно и други лица. Ние имаме правомощия да правим проверки единствено по отношение дейността на съдиите и това, което касае съдебните производства”, заяви Атанаска Дишева, член на временната комисия.

Ако проверките установят нарушения от прокурори или следователи, те ще бъдат предадени на ресорната колегия. Все още не е ясно кога ще бъде първото заседание на временната комисия. Едва тогава кадровиците ще обсъдят дали да се заемат с последните заплахи срещу съдия Цариградска, както и дали да повикат на изслушване колегата ѝ Цветко Лазаров, който също разказа за заплахи и натиск от групата на Нотариуса.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase