Вижте уникалната история на Александър Еплер

Филмът "Кавал Парк" разказа за живота на американец от руски произход, влюбен в България. Той се казва Александър Еплер. Пристига в България в началото на 70-те години, за да стане първият студент в страната ни, който изучава кавал. „Кавал парк” разказва за неговия интересен живот и значима работа.

„Срещнах се с него първо през 2011 г. Живеем в Сиатъл. Когато децата ни бяха малки, организирахме един от първите коледни концерти. Много искахме някой да дойде да свири на живо за малчуганите. И американци, любители на нашия фолклор, казаха, че има един много странен човек, който може да свири, но едва ли ще пожелае. Затова било по-добре въобще да не го търсим", разказа продуцентът Богдан Дарев.

Изложбата "Силуети" показва картини, направени от конци

Въпреки предупреждението той издирил мъжа и го поканил на събитието. „Той беше толкова радостен, толкова благодарен. Не ни взе пари, за да свири на децата. Оттогава се сближихме и станахме приятели”, спомня си Дарев. 

Васил Динев също помни до днес запознанството си с Александър Еплер. „Бяхме зад кулисите на един концерт. Дойде да се запознаем. Като разбра, че съм българин, каза, че е американец от руски произход, българофил. Преподаде ми урок по история”, обясни Динев, който е участник във филма.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase