Коментар по темата дойде и от премиера Николай Денков

Ротацията е под въпрос. ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната - Демократична България” не могат да се разберат как ще продължат управлението - с меморандум или коалиционно споразумение.

Въпреки призива на ПП-ДБ за спешни преговори още тази седмица, от ГЕРБ заявиха, че няма да бързат с коалиционното споразумение.

„3 март се пада през уикенда. На националния празник имам мероприятие. Две седмици ги чаках да се напопътуват. Това не е документ, който се пише на коляно като при тях”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Ротацията ще е заложена в споразумението, но процедурата трябва да бъде разписана от самото начало и да започне с разпределение на министрите, категоричен е Борисов. „С пропорционалност, на базата на изборните резултати, и споделена отговорност, преглед на министрите. В зависимост от това, те може да получат 90%”, поясни лидерът на ГЕРБ.

От ДПС отново подчертаха, че няма да участват в управлението, но подкрепиха идеята на ГЕРБ. „Аз смятам, че те трябва да бъдат честни към българските граждани. Да е ясно какво и как ще правят и да си го подпишат. То е ясно, че са в коалиция”, твърди Делян Пеевски.

ПП-ДБ обаче не са съгласни. Очакват документа на ГЕРБ, но няма да влязат в коалиция преди промените в службите, съдебната система и регулаторите. „Сглобката” трябва да довърши работата си в следващите девет месеца. Ако видим, че ГЕРБ са готови реално да свършат тази работа, че имаме работеща съдебна система и служби - тогава може да говорим за коалиционно споразумение”, смята съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Избори или ротация: Какви са вариантите пред кабинета "Денков-Габриел"?

Премиерът Николай Денков също възрази. „Предложението на ГЕРБ-СДС от вчера радикално променя приоритетите, набелязани от нас преди 9 месеца. Вместо да продължим с реформите, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове. Заявявам ясно, че не приемаме такава промяна на приоритетите”, коментира министър-председателят.

Засегнати от думите на премиера, от ГЕРБ-СДС отговориха – борбата с корупцията е и техен приоритет. „Корупцията и съдебната реформа продължават да бъдат наши основни теми, но това не означава, че междувременно всички останали сектори в България трябва да тънат в безвремие”, твърди Деница Сачева.

И бяха категорични, че няма да отстъпят. „Ние се опитваме да предотвратим политическа криза, а не да предизвикваме такава”, допълни Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

От опозицията се обединиха, че най-добрият сценарий са предсрочни избори.

„Двете страни вече много втвърдяват тона и все повече изглежда, че отиваме на избори 2 в 1”, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Тези хора нямат място повече в управлението. Тяхното е единствено и само в затвора”, поясни лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase