Сред наградените има и технически сътрудници

Парламентът прие решение за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията. Точката беше включена в дневния ред по предложение на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Вносители са народните представители от ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева.

В решението се посочват и имената на носителите на наградите за изключителните им постижения и цялостния им принос в областта на културата.

500 лева месечно ще получават на Стефка Берова, Йордан Марчинков, Богдана Карадочева, Николай Балинов, Величко Маринов и други. Сред хората, на които се отпуска пожизнена премия от 350 лв. на месец, са Никола Динев, Марин Цветков, Красимир Янакиев, Румен Илиев и Иван Бояджиев.

Изпълнението на решението се възлага на министъра на културата.

Мутафчиев: Проблем е липсата на бюджет на Столичната община, все още не е приет културният календар

Председателят на Комисията по култура и медии Тома Биков обясни, че това решение цели да компенсира щатни служители на „Концертна дирекция“, които са работили от създаването ѝ до 1990 г. Повечето от тях са известни български музиканти. Има и технически сътрудници. По думите му проблемът е, че част от архива до 1990 г. е загубен и тези хора не могат да докажат  години стаж.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Никол Николова, БТА