Коментар по темата от Александър Боримечков и Милен Керемедчиев

Властите в Приднестровието приеха официална декларация, в която искат от Русия защита срещу Молдова, която наскоро въведе мерки за икономически натиск върху проруския сепаратистки регион. Според декларацията, цитирана от руски медии, сепаратистките власти искат от Москва „да предприеме мерки за защита на Приднестровието в условията на засилване на натиска от страна на Молдова”.

Според Милен Керемедчиев рискът от нова война в Приднестровието е много голям. „Това е отцепил се и автономен регион, имат собствена полиция и икономика с тежка промишленост, която не е свързана с Молдова. Те изнасят стоки през Одеса”, смята бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Той обясни, че от 470 000 жители на Приднестровието, около 250 000 са руснаци, а останалите са молдовци и румънци. „Има голяма възможност ескалация там да касае и граждани на ЕС. Така Румъния би защитила Молдова от руските интереси. Нито една страна от ООН не е признала Приднестровието като независима държава, ако Русия едностранно го стори, ще има сериозна ескалация. На референдум над 91% от населението се обяви за присъединяване към Русия”, каза още Керемедчиев.

Приднестровието поиска от Русия защита срещу Молдова, Москва заяви, че това е неин приоритет

Александър Боримечков от фондация „Български дух” засегна икономиката на Приднестровието. Той поясни, че от 1 януари Молдова е отменила митническите привилегии. „Към момента бизнесмените, които работят и правят бизнес в Приднестровието, плащат мита в молдовския бюджет при износ и внос на стоки. Привилегиите за приднестровските фирми остават, те не заплащат ДДС и акцизи. Новият кодекс е приет, за да бъде сходен с европейския. С този закон Приднестровието ще загуби средства, с които се плащат пенсии и заплати. Това е една от причините за искането, коментира той.

Според Керемедчиев на територията на Приднестровието са се случвали „огромните злоупотреби и бизнес”, преди Украйна да затвори границите. „Фирма на бивши съветски милионери контролира целия бизнес там. На място има 1500 души от руската армия, които проверяват всички влизащи и излизащи стоки”, поясни бившият зам.-министър на външните работи. По думите му сега Молдова се опитва да задуши Приднестровието икономически и затова местните власти са се обърнали към Русия.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase