Инвестициите са под 15% като разходи за дълготрайни материални активи към БВП, каза представителят на работодателите

„Икономиката отива надолу и никой не го забелязва. Имаме спад на продажбите в индустрията няколко поредни месеца. Има спад на заетостта за последното тримесечие с близо 70 000 души, има спад на експорта”.  Това каза Васил Велев – председател на АИКБ в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. 

Според него отчитаният ръст в преките чуждестранни инвестиции е „пълна манипулация”. „Няма никакъв ръст, увеличава се печалбата на вече направените чуждестранни инвестиции”, каза Велев.

ПП-ДБ покани Габриел, Борисов и преговорния екип на разговори

Запитан трябва ли да бъде сменен финансовия министър Асен Василев, представителят на работодателите обясни, че те имат кардинални различия с водената от него политика. „Този финансов министър смята, че трябва да се взимат заеми, да се харчи почти безразборно, да има помощи за всички – независимо имат ли нужда, или не”, обясни той.

ГЕРБ-СДС покани на разговори преговорния екип на ПП-ДБ

Велев каза, че дори записаното в управленческата програма не е изпълнено. „Инвестициите са под 15% като разходи за дълготрайни материални активи към Брутния вътрешен продукт – това е под всякаква минимална граница”, каза Велев и припомни, че преди тези вложения са били 36%, а в другите европейски страни това перо е 25%.

„По-честно е да се отиде на избори и да се направи коалиция след вота, която да управлява 4 години – с програма, с ясни приоритети и с реформи, които да се заложат в предизборната кампания”, е мнението на Велев. Според него ротацията на кабинета не е добър вариант.

„Не е добре да продължаваме така. Управляващите трудно разговарят помежду си, а ние искаме да разговарят и с тези, които създават благата”, каза представителят на работодателите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase