В Горско Сливово бяха двете най-хубави години в моя живот, разказва той

Роден съм в България, спомените ми са само хубави. В Горско Сливово бяха двете най-хубави години в моя живот. В автобиографията ми първите 100 страници са за Горско Сливово. Това заяви в предаването „На фокус” журналистът, писател и историк проф. Михаел Бар-Зоар.

Той е бивш депутат от Кнесета, кандидат за президент на Израел през 2021 г., носител е на орден „Стара планина” Първа степен. Роден е в България, а днес по повод 81 години от спасяването на българските евреи президентът Румен Радев участва в церемония по кръщаването на улица „Проф. Михаел Бар-Зоар” в село Горско Сливово, община Летница.

Именно в Горско Сливово проф. Бар-Зоар е живял като дете.

„По време на войната бяхме изселени в Горско Сливово. И изведнъж намерих една друга планета. Малко село, няма електричество, вода, няма павирани улици. Хората, в голямата си част неграмотни, обаче истински хора. С толкова голяма топлота. Виждам природата, децата, животните. За мен това бяха 2-те най-хубави години в моя живот. Бях на 4 до 6 години. Нося го в мен Горско Сливово. Сега писах моята автобиография, в нея първите 100 страници са за Горско Сливово”, разказа проф. Бар-Зоар.

Кръстиха улица на проф. Михаел Бар-Зоар в ловешкото село Горско Сливово

Там, на съвсем ранна възраст, написва и първото си стихотворение, което е за местната църква.

„Аз съм евреин, не ходя на църква. Но един ден дойде попът и ми каза: „Мишо, тичай при мен, донесох ти нещо”. Получавам един голям пакет, прибрах се, отворих го, вътре петте тома на приказките на Братя Грим. Този свещеник отива в града, с пари от своя джоб купува тези пет книги за едно еврейски дете. Къде в друга окупирана Европа през нацизма ще намерите такъв случай? Това не може да бъде”, коментира проф. Бар-Зоар.

В книгата си за спасяването на българските евреи той е публикувал снимка на майка си, прегърната с четири българки.

„Никъде в Европа, никой нямаше да посмее да се снима с един евреин”, коментира проф. Бар-Зоар.

Той и семейството му напускат България през 1948 г.

Спомня си как на границата между България и Югославия вагоните спират и хиляда евреи се обръщат към България и започват да пеят „Мила родино”.  

„Роден съм в България и моите спомени от България бяха само хубави”, казва професорът.

„Като научих после как сме били спасени, единственото еврейско общество в Европа, спасено така”, казва проф. Бар-Зоар.

Когато живеел в САЩ прочел в „Ню Йорк Таймс” статия за спасяването на около 7000 евреи в Дания. Веднага писал до вестника. „Браво на датчаните, но има още една страна в Европа, която спасява не 7 000, а 50 000 евреи”, спомня си проф. Бар-Зоар.

От изданието веднага проявили интерес и публикували негова статия. А президентът на университета го посъветвал да напише книга.

Проф. Бар-Зоар коментира и войната в Газа. „Тази война трябва да свърши с изчезването на „Хамас”. Това е една от тези организации, които заплашват не само Израел, а всички”, каза проф. Бар-Зоар.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase