Ковчегът с тленните останки на Негово Светейшество беше внесен в „Св. Александър Невски”

Опашка от вярващи се изви на поклонението пред патриарх Неофит в храм-паметника „Св. Александър Невски”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Ковчегът с тленните останки на Негово Светейшество беше внесен в патриаршеския храм малко преди 8 ч.

Самото поклонение започна в 9 ч., когато хората бяха пуснати в църквата, за да могат да си вземат последно "Сбогом" с главата на Българската православна църква.

Смирени и тихи, с цвете в ръка, от рано хора дойдоха пред храм „Св. Ал. Невски”. „Той излъчваше доброта, човечност и любов. Беше човек с истински християнски, морални и нравствени ценности”, сподели Васко Миховски, настоятел в църква.

„Чувствата са смесени. Радвам се, че се представи пред Бога и че ще отиде най-после при него. Губим добър човек, патриарх, който ни водеше добре, но тихо, без много шум”, смята Иво.

„Народът осиротя. В този момент ние сме без духовен наставник”, твърди Зорница. 

В храма беше отслужена заупокойна молитва от висшият клир и столичното свещенство.

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

„Моят живот е изцяло свързан с него, още от детството ми. Негово Светейшество ме подстрига за четец и певец на БПЦ, когато бях на 8. Губя не само патриарха си, а и човека който ми е дал много”, заяви протойерей Васил Танев. И допълни, че ще запомни Светейшия с неговата благост и мъдрост.

Към вярващите, които прекланят глава пред паметта на патриарха, се присъединиха и политици. Първите в държавата решиха да запазят мълчание. Преди обед с цветя на поклонението пристигнаха държавният глава Румен Радев, премиерът в оставка Николай Денков, председателят на парламента Росен Желязков и вицепремиерът в оставка Мария Габриел. 

Други политици избраха да се наредят на опашката от вярващи, за да си вземат последно сбогом с патриарха. И докато чакаха редом едни до други, хора от двата противоположни политически полюса размишляваха за единството – взимайки пример от живота му.

„Човек, който се грижеше не само за вярата. Но и затова ние да бъде по-добри”, посочи Георг Георгиев, ГЕРБ.

„Той успя да ни смири всички българи с делата си успя да обедини всички българи. Надяваме се да е на едно по-добро място и да ни е накарал в себе си да имаме частица нещо по-добро, отколкото сме имали досега”, каза Иван Ченчев, БСП. 

"Това е загуба не само за християните, но и за целия български народ. Той ръководеше БПЦ с мъдрост и съм убеден, че постави основи, след които тя ще продължи да съществува. Смъртта обаче не е краят", заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи.

"Станахме побратими, обичахме се като приятели. Идвам да се сбогувам с един много добър човек", заяви Вежди Рашидов.

От своя страна Йордан Цонев от ДПС посочи, че патриархът е бил добротворец и истински духовен архипастир. "Изпълни със смисъл Божията заповед да любите един другиго. Той обичаше паството си, а и то него - много", обясни той.

Спомени за живота и заветите на патриарх Неофит споделиха и общественици и културни дейци, които отделиха часове – за да се сбогуват с него.

„Помня го с неговата благост, с неговата мъдрост. Имах честта да го познавам, по някакъв начин да общувам с него. Прощаването с патриарха е все едно се прощаваме с нашите родители”, Тончо Токмакчиев, артист. 

„Аз го познавах лично. Имах честта да се докосна до неговата благост. Той беше пастир. Беше учител и не се прощавам с него, защото той трябва да остане в сърцата на хората. Наистина ми е трудно. Има хора, за които не е необходимо да се говори. Най-малкото, което можем да направим, е да ги помним”, каза директорът на болница „Пирогов” д-р Валентин Димитров.

СМЪРТТА НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase