Духовникът почина на 13 март

Днес изпращаме Негово Светейшество патриарх Неофит в последния му път. Духовникът, когото наричат църковен интелектуалец, човекът, който стана синоним на добрина, смирение и отдаденост, почина на 13 март. Петък и събота бяха обявени за дни на национален траур заради кончината на главата на Българската православна църква.

СНИМКИ ОТ ТРАУРНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ВИЖТЕ ТУК

Траурната церемония в събота започна в 9.00 ч. В 9.30 ч. започна и заупокойната света литургия. Около два часа по-късно беше дадено началото и на опелото на Негово Светейшество, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей, в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква.

„Преди опелото слушахме ангелско пеене, така наречената херувимска песен. След това се нареждат всички служещи владици, митрополити, епископи - български и чужди. После се захожда към Просителната ектения, в моментите, в които вече народът не отговаря с „Господи, помилуй”, а с „Дай, Господи”. Следва евхаристийния закон”, обясни журналистът и писател Ангел Иванов.

Около 11:30 часа митрополит Йоан прочете синодалното слово. В него бяха изтъкнати всички добродетелни качества на патриарх Неофит. Беше изразена голямата и дълбока скръб, в която се намира БПЦ. И беше изразена благодарност от идването на Вселенския патриарх.

„В опелото ще чуем ред от молитви, които са универсални от векове”, обясни Ангел Иванов. В 12 ч. от площад „Св. Александър Невски“ тръгна литийно шествие до митрополитския катедрален храм „Света Неделя“, където от 13 ч. се провежда церемонията по погребение на Негово Светейшество.

Шествието с тленните останки на патриарха започва от площад „Св. Александър Невски“, по маршрут: ул. „Оборище“, ул. „Г. С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Кн. Мария Луиза“ до храма „Св. Неделя“. То се провежда в крайна дясна лента на пътното платно, по посока на движението.

Затварят улици в София за погребението на патриарха (КАРТА)

Да го изпрати е дошла и негова братовчедка. "За него най-красивите думи не стигат. Той е ангел на добротата, уникален, единствен, незабравим. Олицетворение на най-висшите човешки добродетели - скромност, благост, топлина, светлина. Човек с изключително фина душевност, домът му беше свят на красотата и обичта. Неофит и брат му винаги са били едно цяло, представляваха Христовата любов", сподели тя.

 

НЕОФИТ: ПОСЛЕДНИЯТ ПЪТ НА ПАТРИАРХА

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase