Писателката със спомени за покойния патриарх Неофит

„Загубихме един много силно духовен човек. Тепърва ще започнем да осъзнаваме загубата. Приживе като че ли изисквахме от него да е по-деен, по-светски, да се изказва по повече въпроси. Едва сега осъзнахме, че неговата сила е съвсем другаде. Той носеше в себе си мир, но мир не от този свят. Едва тези дни го усетихме”. Това коментира писателката Теодора Димова по повод кончината на патриарх Неофит.

Димова се е срещала лично с него. Това е станало при излизането на книгата ѝ „Четири вида любов”. Патриархът се пошегувал с името на книгата.

„Толкова ведра и находчива беше тази шега, че сякаш смъкна всички прегради между нас. Всички хора, които са се докосвали до него, казват, че е успявал да премахне дистанцията. При всеки идваше като при свой брат, не поставяше себе си по-високо”, коментира Теодора Димова .

По думите ѝ за в бъдеще ни е нужна миротворческа църква.

„По повод Богоявление, той осъди унищожителната война в братска Украйна и каза, че господ благославя само онази армия, която не проявява агресия, а защитава народа и държавата си. Нашият смут е в тази насока – да не би БПЦ да се превърне в оръжие на Кремъл”, каза Теодора Димова.

„Не искам и да си помисля за разединение в църквата. Нормално е да имаме различни позиции, важно е да не ги натрапваме”, коментира писателката.

Повече гледайте във видеото.

НЕОФИТ: ПОСЛЕДНИЯТ ПЪТ НА ПАТРИАРХА

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase