От там препоръчаха страната ни да въведе прогресивно подоходно облагане

България да въведе прогресивно облагане на доходите. Такава препоръка се прави в доклада на Международния валутен фонд. От там посочват, че плоският данък не стопява социалните неравенства и не стимулира икономиката. От МВФ препоръчаха още свиване на бюджетния дефицит с 1%, а максималният осигурителен праг да отпадне. От Фонда смятат също, че трябва да бъдат направени и промени в пенсионната система.

Осъдиха бизнесмен, укрил почти 160 000 лв. данъци

„В България от много години има плосък данък и през годините това имаше смисъл. Това, което вече наблюдаваме, е, че имаме нужда от повече приходи за инвестиране в инфраструктура, образование и здравеопазване. В същото време в България неравeнството между бедни и богати е най-голямо и фискалните политики играят най-малка роля в преразпределянето на приходите. Виждаме, че фискалните политики имат възможност да помогнат да се стесни празнината между най-бедните и най-богатите и това може да се случи чрез прогресивното облагане”, заяви Жан Франсоа Дофен, ръководител на мисията на МВФ в България.

КТ "Подкрепа" призова за необлагаем минимум върху МРЗ и подоходно облагане на работещите

Анализът на Фонда за приходите в републиканския бюджет показал, че е нужно да отпаднат данъчните облекчения за ДДС. В момента от данъци не се събират достатъчно средства за инвестиции. Искането за отпадане на плоския данък е изразено от МВФ от почти десетилетие.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase