58-годишният писател почина преди два дни

Близки и приятели си казаха последно сбогом с Алек Попов. 58-годишният писател почина преди два дни. Остави ни книги, които ни разкриват кои сме. Показа ни го със своята присъща ирония, беше суров и точен в своята откровеност.

„Алек е един от нас, от това поколение, което заедно тръгнахме през 90-те, издадохме първите си книги, опитвахме се да събираме читатели за българската литература. С Алек се вървеше много леко, той беше човек, който разсейва напрежението около себе си. Той беше един от първите, най-добрите отдадени професионални писатели”, каза писателят Георги Господинов. 

Романът му „Мисия Лондон“ е преведен на 16 езика, а „Черната кутия“ – на 10. Преди две години издаде и своята „Мисия Туран“. Роман-послание за това, че трябва да надживеем комплексите си.

„Трудно е да повярвам, сега трябваше да напише следващите си книги. Преди две години издаде "Мисия Туран", помня, че ние заедно довършвахме романите си и си говорихме, че темите и на двете са много сходни - за национализма, за кича на национализма. Алек беше сатирик, но беше сатирик с добро сърце”, спомня си Господинов.

Председателят на БАН академик Юлиан Ревалски си спомня: „Той умееше по изключително интелигентен начин да иронизира дори най-тежките събития, което ни даваше лъч в тия трудни години”.

За академик Дамян Дамянов писателят Алек Попов трябваше да има още светло бъдеще. „Независимо, че има много книги зад гърба си е и силен авторитет у нас и извън България, пред него имаше още много път”, каза Дамянов.

Спомен за писателя Алек Попов

Днес в последния му път, смълчани в раната загуба се събраха десетки негови приятели, общественици, с които не спираше да обсъжда една по-добра България.

„Черната кутия ще е твърде малка за праха му”, каза режисьорът Димитър Митовски.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase