„Ако разполагахме с достатъчно системи, щяхме да можем да защитим не само живота на нашите хора, но и икономиката ни от унищожение”, посочи той

В интервю за Politico дипломат №1 на Украйна Дмитро Кулеба отправи няколко недвусмислени послания към съюзниците на Киев. Украинският външен министър посочи, че има един елемент, от който страната му отчаяно се нуждае, за да отблъсне непрестанните ракетни атаки на Русия.

„Дайте ни проклетите „Пейтриът!”, призова изрично Кулеба. Американските ракети земя-въздух са най-добрата отбранителна система за борба с балистичните ракети, които през последните дни все по-интензивно се изсипват върху Украйна, обяснява изданието. "Ако разполагахме с достатъчно системи за противовъздушна отбрана, а именно „Пейтриът”, щяхме да можем да защитим не само живота на нашите хора, но и икономиката ни от унищожение", добави той. 

Украинска ракета порази кораб, отнет от Русия през 2014 г.

Нуждата от такава защита е видима за жителите на Киев. Само час преди Кулеба да говори с репортер от Politico в министерството на външните работи в понеделник, посред бял ден, украинската столица беше атакувана от руски балистични ракети. Няколко силни взрива прозвучаха само миг, след като сирените за въздушна тревога се разнесоха из целия град.

Подкрепата на Запада, която беше силна в началото на инвазията преди две години, отслабна през последните месеци, а новият голям пакет от помощи от САЩ беше спрян от партийни разногласия в Конгреса, посочва авторът на Politico Джейми Детмър.

Европейските съюзници се борят да запълнят недостига на средства и оръжия, от които Киев толкова много се нуждае. Войната за самосъхранение на Украйна е в несигурно положение. Русия напредва на бойното поле, а Путин се възползва от всяка възможност да засили руското настъпление, отбелязва Politico. 

Заради липса на войници: Украйна позволи на мъжете сами да избират мястото си в армията (ВИДЕО)

Подкрепата на Запада, която беше силна в началото на инвазията преди две години, отслабна през последните месеци, а новият голям пакет от помощи от САЩ беше спрян от партийни разногласия в Конгреса.

Европейските съюзници правят всичко, което е по силите им, да запълнят недостига на средства и оръжия, от които Киев толкова много се нуждае. Войната за самосъхранение на Украйна е в несигурно положение. Русия напредва на бойното поле, а току-що преизбраният Путин се възползва от всяка възможност да засили руската офанзива.

"Когато украинските войски губят позиции, нека да погледнем причината за това", каза Кулеба. "Това е така, защото Русия започна масово да използва модернизирани въздушни управляеми планиращи бомби", допълни той.

Украинският външен министър обясни, че тези бомби са оръжия, от които "не можеш да избягаш", ако си набелязана цел. "Не можете да им въздействате с радиоелектронна защита. Тя просто пада върху главата ви и унищожава всичко. Така губим позиции и единственият начин да предотвратим това е да сваляме самолетите, които носят бомбите", добави той. "Нуждаем се от системи за противовъздушна отбрана на фронтовата линия".

Руска въздушна атака срещу Киев, чути са няколко експлозии

Кулеба не може да скрие разочарованието си от забавянето на западната подкрепа и някои от нещата, които са свързани с нея.

Миналата седмица беше съобщено, че САЩ са призовали Киев да спре атаките срещу енергийната инфраструктура и петролните съоръжения на Русия, опасявайки се, че украинските безпилотни удари ще повишат световните цени на енергията. Кулеба не потвърди това, но на въпроса дали понякога има чувството, че западните съюзници искат Украйна да се бори с една ръка вързана зад гърба си, той отговори: "Да, така е."

Киев, разбира се, безусловно е благодарен за цялата подкрепа, която получава от Западния съюз, каза той. Но министърът изрази опасение, че действията на съюзниците невинаги съответстват на реториката им и че с напредването на войната те "се връщат към обичайния начин на водене на политика".

Кулеба описва порочен кръг - оръжията се задържат, забавят или доставят в недостатъчно количество, а след това съюзниците казват, че Украйна отстъпва, че е невъзможно тя да победи. И съюзниците се питат защо трябва да предоставят на Украйна "променящи играта" оръжия.

"Цялата тази картина на реалността, която си рисувате, обаче е резултат от един прост факт - украинските войници нямат достатъчно количество оръжия, защото не сте ги осигурили", каза Кулеба.

Запитан за пакета от помощи в размер на 60 млрд. долара на Джо Байдън за Украйна, който от месеци е спрян от републиканците на Капитолийския хълм, Кулеба е лаконичен. "Ние ще приветстваме решението", каза той. "Всеки път, когато чуя нов краен срок, просто си казвам: "Бог да благослови Америка и Конгреса на САЩ", каза той с усмивка.

Макар че Украйна никога не е искала европейски бойни части на терен, лидерите на ЕС трябва да свикнат с мисълта, че "денят може да дойде".

"Напълно наясно съм, че европейците не са свикнали с идеята за война", каза Кулеба. "Но това е безгрижие, което европейците просто не могат да си позволят - нито за себе си, нито за децата си", казва той мрачно. "Украйна може да спечели. Но ако Украйна загуби, Путин няма да спре."

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Пламен Йотински, БТА